Într-un interviu exclusiv pentru Le Figaro , John Bolton, fost consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump, respinge ideea că democrația americană nu ar rezista întoarcerii fostului președinte republican la Casa Albă. Analiza sa, prezentată în cartea sa, The Room Where It Happened este totuși foarte dură cu fostul său șef, pe care îl consideră „inapt pentru președinție”.
- LE FIGARO. - Ați fost consilierul pentru securitate națională al lui Trump. Așa că aș dori să răspundeți la întrebarea pe care și-o pune toată lumea din Europa: dacă Trump revine în funcție, care va fi consecința majoră pentru politica externă americană?
JOHN BOLTON. - Trebuie să dăm mai întâi câteva elemente referitoare la Trump pentru a răspunde. Pentru că dacă îl considerăm pe acesta din urmă drept un politician normal, ne înșelăm. Donald Trump nu are o filozofie politică, nu se implică în analiza politicilor sau în luarea deciziilor în modul în care folosim în mod normal acești termeni. Pentru el totul este episodic, anecdotic, tranzacțional. Și totul depinde de întrebarea cu privire la modul în care acest lucru va fi în beneficiul lui „ Donald Trump ”, din punct de vedere politic sau personal.
De aceea, atunci când oamenii vorbesc despre politicile lui, vorbesc despre ceva care nu există. Trump a luat mii de decizii în timpul președinției sale. Am fost de acord cu multe dintre ele. Odată cu decizia sa de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul. Cu alegerea tuturor judecătorilor pe care i-a numit. Dar, așa cum scriu în cartea mea, aceste mii de decizii sunt ca niște puncte din spațiu, care nu sunt conectate între ele. Oamenii care încearcă să tragă linii între aceste puncte greșesc, pentru că el nu o face. Din acest punct de vedere, el acționează radical diferit de alți președinți americani.
- Spui că nu are filozofie politică. Dar nu a arătat el intuiții persistente și străvechi despre modul în care funcționează lumea și despre modul în care trebuie apărate interesele Americii: respingerea comerțului liber, lupta împotriva imigrației, politica externă plasată sub semnul „America pe primul loc” ?
Trump nu știe ce înseamnă „America First”. Pentru el, asta înseamnă „Trump first”. În problema comerțului, el se compară cu toți președinții anteriori și se autointitulează cel mai bun negociator al tuturor timpurilor. Ideea lui este că s-a descurcat mai bine în toate tranzacțiile pe care le-a făcut. De asemenea, crede în dobânzi mici, pentru că este dezvoltator imobiliar și dezvoltatorii au nevoie de dobânzi mici pentru a semna contracte! Pentru el, nu este o filozofie, ci o reflectare a intereselor sale. Controlul imigrației este cu siguranță o idee pe care o are de mult timp pentru că știe că poate beneficia politic de pe urma ei.
Chiar dacă ar spune că va distruge zidul, va primi ovații! Trump înțelege că baza lui este mai atașată de el decât de filozofia lui. John Bolton
Dar l-am auzit spunând că va construi un zid făcând Mexicul să plătească, ceea ce i-a făcut pe alegătorii săi sa aplaude apoi spunând că ar putea face și America să plătească, ceea ce a primit aceleași urale. Chiar dacă ar spune că va distruge zidul, va primi ovații! Trump înțelege că baza lui este mai atașată de el decât de filozofia lui. Mai mult, atunci când institutele de votare îi întreabă pe susținătorii săi de ce îl mai susțin, ei răspund că „luptă pentru ei”. E suficient pentru ei. Baza sa este formată din oameni care s-au simțit înstrăinați și abandonați de clasa politică.
- Dacă America este gata să-l realaga în ciuda episodului dezastruos din 6 ianuarie 2021, în care l-am văzut punând sub semnul întrebării procesul democratic, înseamnă asta că furia împotriva elitelor este mai puternică decât frica de Trump ?
Acest lucru este valabil pentru un anumit procent din populație și este foarte neobișnuit pentru Statele Unite, unde este rar ca oamenii să urmeze „un bărbat pe calul său alb”, exact așa cum îl văd acești alegători pe Trump. El nu va câștiga doar din cauza lor, dacă va câștiga. El va câștiga pentru că mulți oameni nu-l vor dori pe Biden. Aceasta este întrebarea în aceste alegeri în care acești doi candidați sunt urâți pe scară largă: cine va fi respins mai mult, Trump sau Biden? Aceasta înseamnă că alegerea nu se va baza pe filozofiile politice ale celor două tabere.
- America s-a prezentat întotdeauna ca o țară a legilor și importanța legii este cea care a permis unei națiuni atât de diversă să stea împreună. Sprijinul lui Trump în ciuda „6 ianuarie” înseamnă că americanii nu cred în argumentul democraților că ar putea fi un pericol pentru instituțiile democratice?
Biden face o greșeală amenințând țara cu o apocalipsă dacă Trump se întoarce. Oamenii nu cred. Nici eu, pentru că nu e adevărat! În primul rând, referitor la posibilitatea răsturnării republicii, să fim clari: Donald Trump nu este Iulius Caesar! Nici nu a fost precedat de un Catul sau de un Pompei. Constituția americană și instituțiile sale sunt puternice. Trump le-a atacat încercând să răstoarne rezultatul alegerilor și a eșuat. Dacă nu a fost în stare să fure alegerile când era în Biroul Oval, nu se va întâmpla în noiembrie de la Mar-a-Lago. Constituția este foarte clară, nu va exista un al treilea mandat.
- Spuneți că a eșuat în ianuarie 2021, dar nu este asta pentru că America a avut norocul să-l aibă pe Mike Pence vicepreședinte și l-a înfruntat pe Trump și a confirmat rezultatul alegerilor ?
Nu, pentru că oricum Trump ar fi ieșit de la putere pe 20 ianuarie. Votul electoral ar fi fost numărat și rezultatul confirmat. Constituția este inviolabilă în acest punct. Încerca doar să câștige timp pentru că asta face întotdeauna și ceea ce face cu cele patru acuzații ale sale. Dar numărătoarea inversă avea să se oprească oricum pe 20 ianuarie. Pence a fost important, cu siguranță, dar Trump a încercat să concureze alegerile și în alte moduri și a eșuat.
- Când spui că nu este Iulius Caesar, vrei să spui că nu are apetitul unui dictator ?
Nu are creier! Este un dezvoltator imobiliar, pentru numele lui Dumnezeu!
- Cu toate acestea, te-ai alăturat lui pentru a guverna, deși nu ai împărtășit viziunea lui despre politica externă...
Așa am crezut, pe anumite puncte esențiale. Și am fost de acord cu multe dintre deciziile luate. Dar nu m-aș mai întoarce asupra ei pentru că îl consider inapt pentru președinție. Vă pot da exemple despre cum erau lucrurile înainte. În august 2019, suntem la Biarritz pentru summitul G7. Trump sosește și avem un prânz de lucru. Macron și Trump se îndepărtează și Trump mă sună apoi să-mi spună că ministrul iranian de externe, Javad Zarif, se află într-o vilă de alături, pe scurt, că Macron propune o întâlnire.
Îi spun că nu trebuie să o facem, pentru că ar distruge efortul nostru de sancțiuni împotriva regimului iranian și toate eforturile noastre de a încetini programul lor nuclear... Jared Kushner, ginerele său, îi spune dimpotrivă că trebuie să meargă.. Vorbim și vorbim. Și, în sfârșit, ne despărțim. Sunt apoi convins că va merge la această întâlnire și îmi spun că va trebui să demisionez în aceeași seară. Dar Trump nu a mers. În cele din urmă, am demisionat două săptămâni mai târziu. Realitatea este că era la un fir de păr să meargă să-l vadă pe Zarif! Pentru ce? Pentru că visa să facă o „înțelegere”, obsesia lui... Era convins că poate face o înțelegere cu iranienii, nord-coreenii, Putin, Xi Jinping. Acesta este credo-ul său, modul său de funcționare.
- Ar putea vinde interesele Ucrainei pentru „frumusețea” unui acord cu Putin, fără a înțelege pericolul adversarului ?
El a spus că ar putea rezolva războiul ruso-ucrainean în 24 de ore, să-i pună într-o cameră pe Zelensky și Putin și să-i facă să facă compromisuri, ceea ce este absolut ridicol. Dacă ar încerca fără rezultat, ar fi un eșec amar. Dar, din moment ce Donald Trump nu eșuează niciodată, vina ar trebui să fie pusă pe una dintre celelalte două partide. Și aici ar putea câștiga Putin, pentru că sunt dispus să pariez o mică avere că Zelensky va fi numit vinovat. Ceea ce ar pune Ucraina în pericol.
- S-ar putea întoarce împotriva lui Putin ? Susținătorii săi notează că a fost destul de dur cu Rusia, în comparație cu Obama.
A fi mai dur decât Obama nu spune mare lucru! Iar multe dintre sancțiunile pe care le-a impus Rusiei au fost făcute mormăind, sub presiunea consilierilor săi. A apărat o poziție puternică pe Nord Stream, dar a făcut-o pentru că i-a oferit ocazia să-i lovească pe europeni, în special pe germani care proiectaseră un fost cancelar în fruntea consorțiului Nord Stream. El a putut să le spună că era de necrezut că se așteptau ca Statele Unite să-i apere când plăteau atât de mulți bani inamicului lor. L-au ascultat cu ochii mari.
- Nu avea dreptate în privința asta ? Povestiți un alt episod, care a făcut să curgă multă cerneală de când l-ați dezvăluit, despre faptul că în 2018, Trump aproape că a părăsit NATO. A fost teatru ? Ar putea realiza acest proiect dacă ar fi reales ?
Cred că este foarte probabil să părăsească NATO dacă ar fi reales. Trump, când are o idee, revine la ea din nou și din nou, apoi e distras, uită, dar în cele din urmă se întoarce la ea și acționează. Acesta este motivul pentru care părăsirea NATO este o posibilitate reală. Mulți oameni cred că este doar un instrument de negociere, dar eu nu cred. Am petrecut multe ore chemând europenii să cheltuiască mai mult pentru apărare, la fel ca mulți alți oficiali americani.
Dar am făcut-o pentru că știam că Alianța va fi mult mai puternică dacă națiunile europene ar cheltui ceea ce era necesar în loc să se bazeze pe americani. Acesta nu este scopul lui Trump. El nu insistă asupra contribuțiilor europene pentru întărirea Alianței, ci pentru a o slăbi și a pedepsi aliații noștri care, potrivit lui, ne-au înșelat și ne-au obligat să semnăm tratate comerciale neprofitabile.
Adevărul este că, pentru el, europenii nu sunt chiar prietenii noștri. Acesta este motivul pentru care Alianța va suferi dacă se întoarce. Se va complica și cu aliații noștri din regiunea Pacificului, sud-coreenii și Japonia, care repetă constant că trebuie să cheltuiască mai mult. De asemenea, el pune la îndoială necesitatea de a-ți face griji pentru Taiwan. L-am văzut cu ochii mei ținând un pix în mână, arătându-i vârful și spunând: „ Acesta este Taiwan ” . Și apoi arată spre biroul său, „Resolutul”, foarte masiv, și spune: „Și asta este China !” Nu este greu de înțeles ce concluzie trage: vești proaste pentru Taiwan.
Ieri, pe tema conflictului Israel-Gaza, Trump a spus că Israelul trebuie să pună capăt războiului. Înseamnă asta că trebuie să terminăm cu distrugerea Hamas sau că trebuie să oprim campania militară din Gaza? Mulți americani cred că este cel mai bun prieten al Israelului și se pregătesc să-l voteze din cauza asta, dar nu este atât de clar. Cu toate aceste subiecte, Trump nu este atât de dur.
A vrut să-l întâlnească pe Zarif, a încercat o înțelegere cu dictatorul nord-coreean... Va încerca și alte „acorduri”... Mai ales că toți oamenii din jurul lui vor fi probabil yes-men. În primul său mandat, am vorbit despre „adulții” care l-au înconjurat. Dar această temă, prea reluată de mass-media pentru a-l discredita, l-a făcut să creadă că este înconjurat de dușmani. Va dori să se înconjoare de oameni care îi vor accepta deciziile fără să tresară. Cu toate acestea, niciun președinte nu beneficiază de consilieri fără coloană vertebrală.
- Revenind în Europa, ce scenariu vedeți că se va dezvolta având în vedere slăbiciunea militară europeană, izolaționismul în creștere al Americii și agresivitatea nestăpânită a Moscovei ?
Dacă Statele Unite s-ar retrage din NATO, efortul lui Putin de a recrea imperiul rus ar avea o șansă reală. Țările baltice ar fi în mare pericol. Kremlinul ar putea folosi pretextul unor acuzații privind minoritățile vorbitoare de limbă rusă. Nu știu ce s-ar putea face pentru a-l împiedica pe Trump să demisioneze, dar europenii ar trebui să fie îngrijorați de această problemă.
- Ce ar trebui să credem despre alianța strategică care se formează între China, Rusia și Iran ? Ea te îngrijorează ?
Ea mă îngrijorează foarte mult, dar nu pe Trump! El crede că poate face o înțelegere. Trebuie să-i citești cartea The Art of the Deal , totul este acolo. Nu are principii.
- Ești îngrijorat pentru țara ta ? Vedem o națiune tăiată în două...
Trump este o aberație care a provocat multe daune, iar un al doilea mandat ar face probabil și mai multe. Dar am avut un război civil în America care a făcut 620.000 de morți! Și încă suntem aici! Donald Trump este o mare problemă, dar încă nu este război civil.