Erdogan: „Acord cu Putin pentru un hub de gaze în Turcia pentru a oferi gaz Europei”

19 Oct 2022
Erdogan: „Acord cu Putin pentru un hub de gaze în Turcia pentru a oferi gaz Europei”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a ajuns la un acord cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru crearea unui hub de gaze în Turcia. „S-a ajuns la un acord cu Putin pentru crearea unui hub de gaze în Turcia”, a declarat Erdogan însuși, potrivit site-ului Haber, scrie La Repubblica 

"Vom crea un hub de gaze din Rusia. După cum a spus Putin, Europa poate obține gaze naturale prin Turcia", a spus Erdogan.

In Turcia „va fi creat un hub internațional de gaze pentru a furniza gaz Europei” a afirmat președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, potrivit rapoartelor Tass, referindu-se la gazoductul propus săptămâna trecută de președintele rus Vladimir Putin liderului turc, scrie La Stampa.

Propunerea de a crea cel mai mare hub de gaze din Europa în Turcia a fost formulată de Putin lui Erdogan pe 13 octombrie la Astana, Kazahstan. „Prețurile la gaze ale unui hub din Turcia ar putea fi determinate fără influențe politice”, a spus președintele rus, care apoi, exprimându-și aprecierea pentru fiabilitatea arătată de Ankara, a adăugat: „Aprovizionarea cu energie a Rusiei către Turcia este în conformitate cu solicitările și ar putea fi crescută”.

Erdogan „a avut o reacție foarte pozitivă, o reacție interesată”, la propunerea lui Putin de a crea un hub de gaze în Turcia, a explicat prompt Dimtri Peskov.

 A doua zi după întâlnirea de la Astana, Erdogan a confirmat că Ankara va lucra împreună cu Rusia pentru a face din Turcia un hub pentru redistribuirea gazului rusesc către țări terțe.

„Am ordonat Ministerului Energiei și Resurselor Naturale și instituției care se ocupă de partea rusă să colaboreze”, a asigurat Erdogan reporterilor în avionul care l-a adus înapoi în Turcia de la Astana. Scopul este crearea unui „centru internațional de distribuție” a gazelor, indicase Erdogan, subliniind că cel mai favorabil teritoriu ar fi regiunea Traciei de Est, de pe malul Mării Negre.

Această regiune este deja atinsă de TurkStream, care potrivit lui Putin este azi cea mai de încredere conductă pentru export.

Alte stiri din Externe

Ultima oră