Putin și Erdogan discută despre „un posibil hub de gaze în Turcia":"am putea reglementa prețurile fără ca vreo politică să interfereze"

13 Oct 2022
Putin și Erdogan discută despre „un posibil hub de gaze în Turcia":"am putea reglementa prețurile fără ca vreo politică să interfereze"

În cadrul unei întâlniri de la Astana, cei doi președinți au discutat despre crearea unui „hub de gaz” în Turcia pentru exportul în Europa, precum și continuarea exporturilor de cereale ucrainene, scrie BFMTVPreședinții „nu au discutat” un acord între Moscova și Kiev în întâlnirea lor de la Astana a declarat de purtătorul de cuvânt al liderului rus Dmitri Peskov.

În timpul unei întâlniri de joi în marginea unui forum regional de la Astana, Kazahstan, Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin au discutat despre apropierea economică dintre cele două țări. Discuțiile s-au concentrat pe exporturile de energie și cereale.

În privința gazelor, președintele rus i-a propus omologului său turc să creeze un „hub de gaz” în Turcia pentru a exporta gaze în Europa, într-un moment în care livrările rusești către Uniunea Europeană sunt afectate de sancțiuni și scurgeri de gaze Nord Stream .

„Am putea examina posibilitatea creării unui hub de gaze pe teritoriul Turciei pentru livrări către alte țări”, în special către Europa, a spus Putin, în cadrul unei întâlniri cu  Erdogan, în timpul unui forum regional din Kazahstan. . 

El a lăudat Turcia, care s-a dovedit a fi „în prezent cea mai sigură rută pentru livrările” de gaz rusesc. Un posibil hub de gaze în Turcia ar putea servi și „la definirea prețurilor” acestor hidrocarburi, „azi exorbitante”, potrivit președintelui rus.

„Am putea reglementa prețurile fără ca vreo politică să interfereze cu asta”, a spus el" I-ar enerva pe unii"

În cadrul acestei întâlniri, președintele turc Erdogan a promis, la rândul său, că va continua exportul de cereale ucrainene . El a spus că este „hotărât să continue și să consolideze acordul de la Istanbul privind (exportul) cerealelor și, de asemenea, să transporte cereale și îngrășăminte rusești prin Turcia către țările în curs de dezvoltare”, a spus Erdogan în timpul unei scurte secvențe publice.

„Putem lucra împreună pentru a stabili care țări vor fi acestea”: „Rusia și Turcia cu siguranță vor deranja pe unele dintre ele, dar țările în curs de dezvoltare vor fi cu siguranță mai fericite”, a insistat el, înainte ca cei doi președinți să nu se retragă pentru a-și continua conversația în privat.

Cei doi președinți se vor întâlni pentru a patra oară în trei luni în marja celui de-al 6-lea summit al Conferinței pentru Interacțiune și Măsuri de Consolidare a Încrederii în Asia (CICA) de la Astana, Kazahstan. Recep Tayyip Erdogan a regretat că majoritatea exporturilor de cereale ucrainene, posibile prin acordul internațional încheiat la 19 iulie cu ONU, Rusia, Ucraina și Turcia, au fost direcționate către țările dezvoltate.

Peste șapte milioane de tone de cereale au părăsit Ucraina prin Marea Neagră și Bosfor de la intrarea în vigoare a acordului la 1 august, sub controlul Centrului Comun de Coordonare care reunește cele patru părți la Istanbul.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră