Emmanuel Macron: Franța a „intrat într-o economie de război”

13 Iun 2022
Emmanuel Macron: Franța a „intrat într-o economie de război”

Șeful statului francez dorește să „reevalueze” legea de programare militară 2019-2025 pentru a „ajusta mijloacele la amenințări”, în fața războiului din Ucraina, scrie AFP citată de OuestFrance

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut luni 13 iunie 2022, întărirea industriei europene de apărare care trebuie să fie „mult mai puternică” la inaugurarea expoziției internaționale de apărare Eurosatory de lângă Paris.

„A cheltui mult pentru a cumpăra din  altă parte nu este o idee bună. […] Trebuie să consolidăm o industrie europeană de apărare mult mai puternică și mult mai pretențioasă și o bază industrială și tehnologică”, a spus Emmanuel Macron.

„În caz contrar, vom construi dependențele de mâine”, a avertizat șeful statului.

Franța a „intrat într-o economie de război”
Președintele Franței dorește o „reevaluare” a legii de programare militară 2019-2025 pentru „ajustarea mijloacelor la amenințări”, pe fondul războiului din Ucraina.

„I-am cerut ministrului (al Armatei franceze) și șefului Statului Major al Forțelor Armate să poată efectua în următoarele săptămâni o reevaluare a acestei Legi de programare militară în lumina contextului geopolitic”, a anunțat el, considerând că Franța a „intrat într-o economie de război în care cred că ne vom organiza pe termen lung”.

Bugetul Ministerului Forțelor Armate a crescut brusc din 2017
Potrivit cotidianului Le Monde, Direcția Generală a Armamentelor (DGA) intenționează să propună un text legislativ care să permită rechiziționarea, în anumite împrejurări, a materialelor sau a companiilor civile în scopuri militare, în timp ce războiul din Ucraina a pus în evidență slăbiciunea stocurilor militare în țările occidentale.

Emmanuel Macron a început în 2017 o creștere bruscă a creditelor pentru apărare, după ani de deficit. Bugetul Ministerului Forțelor Armate va crește din nou în 2022, la 40,9 miliarde de euro, în conformitate cu LPM 2019-2025 care prevede să ajungă la 50 de miliarde de euro în 2025.

Alte stiri din Externe

Ultima oră