Egiptul a plănuit în secret să furnizeze rachete Rusiei deși e aliatul SUA

11 Apr 2023
Egiptul a plănuit în secret să furnizeze rachete Rusiei deși e aliatul SUA

Președintele Abdel Fatah El-Sisi a plănuit în februarie să producă 40.000 de rachete pentru Rusia și a instruit oficialii să păstreze secrete producția și transportul „pentru a evita problemele cu Occidentul”, scrie WashingtonPost

Președintele Egiptului Abdel Fatah El-Sisi, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Americii în Orientul Mijlociu și un beneficiar important al ajutorului SUA, le-a ordonat recent subordonaților să producă până la 40.000 de rachete care să fie expediate pe ascuns în Rusia, potrivit unui document de informații al SUA scurs.

O parte a unui document secret, datat 17 februarie, rezumă presupusele conversații dintre Sisi și înalți oficiali militari egipteni și, de asemenea, face referire la planuri de a furniza Rusiei cartușe de artilerie și praf de pușcă. În document, Sisi le cere oficialilor să păstreze secrete producția și expedierea rachetelor „pentru a evita problemele cu Occidentul”.

The Washington Post a obținut documentul dintr-un depozit de imagini cu fișiere clasificate postate în februarie și martie pe Discord, o aplicație de chat populară printre jucători. Documentul nu a fost raportat anterior.

Dezvăluirea vine în timp ce Rusia poartă un război cu Ucraina, în care ambele părți caută reaprovizionarea cu arsenalele epuizate.

Ca răspuns la întrebările privind documentul și veridicitatea conversațiilor pe care le descrie, ambasadorul Ahmed Abu Zeid, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Egiptului, a spus că „Poziția Egiptului de la început se bazează pe neimplicarea în această criză și pe angajamentul de a menține distanța egală cu ambele părți, afirmând în același timp sprijinul Egiptului față de Carta ONU și dreptul internațional în rezoluțiile Adunării Generale a ONU”.

„Continuăm să îndemnăm ambele părți să înceteze ostilitățile și să ajungă la o soluție politică prin negocieri”, a spus el.

Furnizarea de arme Rusiei pentru războiul său din Ucraina ar reprezenta un mod potențial exploziv pentru Egipt, o națiune care, în ciuda aprofundării legăturilor cu Moscova, rămâne profund investită în parteneriatul său cu Statele Unite, care de zeci de ani a oferit țării mai mult de 1 miliard de dolari. un an în ajutor de securitate. Documentul nu spune în mod explicit de ce Rusia este interesată să achiziționeze rachetele, dar armata sa a cheltuit cantități uriașe de muniție în război, iar guvernul SUA a susținut că Coreea de Nord aprovizionează în mod clandestin Rusia cu cartușe de artilerie și că China ia în considerare făcând la fel.

Egiptul și alți parteneri americani din Orientul Mijlociu au încercat să rămână pe marginea conflictului dintre națiunile occidentale cu Rusia față de Ucraina.

„Egiptul este unul dintre cei mai vechi aliați ai noștri din Orientul Mijlociu”, a declarat senatorul Chris Murphy, care face parte din comisiile Senatului pentru Relații Externe și Credite. „Dacă este adevărat că Sisi construiește pe ascuns rachete pentru Rusia care ar putea fi folosite în Ucraina, trebuie să avem o socoteală serioasă despre starea relației noastre.”

Sarah Margon, directorul de politică externă a Statelor Unite la Open Society Foundations și candidatul odinioară al administrației Biden pentru funcția de top pentru drepturile omului al Departamentului de Stat, a declarat că „o vânzare și livrare intenționată de rachete către guvernul rus, care a comis un asemenea război explicit și alte crime, este chiar peste măsură, mai ales pentru un aliat aparent apropiat al SUA”.

Dezvăluirile din document, dacă sunt adevărate, ridică întrebarea dacă Statele Unite „ar trebui să continue să apere și să susțină” Egiptul dacă guvernul lui Sisi caută o vânzare care „să servească nevoilor imediate ale Egiptului, dar este probabil să aibă un impact global negativ grav" a spus.

Moscova și Cairo au încheiat recent mai multe acorduri semnificative, inclusiv un acord în acest an ca Rusia să construiască un atelier feroviar masiv în Egipt. Rosatom, corporația de stat de energie atomică a Rusiei, a început și anul trecut construcția primei centrale nucleare din Egipt.

Poate cel mai important, după ce războiul din Ucraina a întrerupt accesul la grâul ucrainean, Cairo a început să se bazeze foarte mult pe achizițiile de cereale rusești. Aranjamentul a ajutat Egiptul să evite penuria de grâu, care ar putea stârni tulburări sociale într-o țară în care sărăcia este răspândită și pâinea este servită aproape la fiecare masă. Egiptul este dornic să evite o revoltă acasă, unde o criză economică acută, inclusiv o devalorizare a monedei, inflația ridicată și creșterea prețurilor alimentelor – alimentate parțial de războiul din Ucraina – stârnesc frustrări în rândul civililor.

Furnizarea de arme către guvernul rus ar putea, de asemenea, să declanșeze sancțiuni ale SUA asupra Egiptului.

Administrațiile americane succesive au apreciat rolul Egiptului în negocierea acordurilor pentru a limita violența în disputa israeliano-palestiniană de lungă durată. În martie, reprezentanți ai Israelului și ai teritoriilor palestiniene s-au întâlnit la Sharm el-Sheikh, Egipt, în încercarea de a calma tensiunile din jurul celei mai recente izbucniri de violență.

Dar, la rândul său, Egiptul a devenit din ce în ce mai nemulțumit de relația sa cu SUA, inclusiv de condițiile pe care Washington le pune în privința drepturilor omului și a democratizării. Cairo consideră că poziția sa este slăbită dacă devine excesiv de dependentă de Statele Unite și a căutat să-și folosească relația de lungă durată cu Rusia ca o modalitate de a exercita o pârghie, a declarat Jon Alterman, directorul Programului pentru Orientul Mijlociu la Centrul pentru Strategii și Studii Internaționale.

„Armata se simte luată de la sine înțeles de către SUA”, a spus el.

„Povestea relației este că pur și simplu continuă”, a spus el. „Există multă inerție și dependență de cale aici.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră