Decizia a fost luată pentru că acesta s-a implicat excesiv în campania electorală pentru prezidențialele americane, Assange fiind la originea multor dezvăluiri despre candidata democrată la Președinție, Hillary Clinton.
Australianul Assange, în vârstă de 45 de ani, trăiește din 2012 în ambasada Ecuadorului la Londra, pentru a scăpa de extrădarea în Suedia, unde este acuzat de abuz sexual. El se teme că de la Stockholm ar putea fi extrădat în Statele Unite, unde ar fi judecat penru înaltă trădare.
Ministerul de Externe de la Quito a anunțat că nu se amestecă în procesul electoral al altor țări. Numai că WikiLeaks a publicat o mulțime de documente care ar putea influența campania electorală din Statele Unite,iar Ecuadorul nu poate accepta acest lucru.
Prin urmare, accesul la Internet i-a fost blocat temporar lui Assange, dar azilul îi este garantat acestuia și de acum înainte.
WikiLeaks publică de câteva săptămâni e-mail-uri găsite de hackeri la conducerea Partidului Democrat din Statele Unite. Aceștia din urmă bănuiesc că hackerii s-ar afla în legătură cu serviciile secrete rusești. Assange neagă acest lucru, reamintește dw.com.
Fondatorul WikiLeaks a dezvăluit că va mai publica documente senzaționale înainte de alegerile din SUA, care vor avea loc pe 8 noiembrie. Documente ”semnificative” pentru scrutinul american. Echipa de campanie a lui Clinton învinovățește WikiLeaks pentru avantajarea candidatului republican Donald Trump.
NBC News scrie că presiuni din partea Guvernului american au jucat un rol crucial în decizia Ecuadorului de a bloca accesul la Net al lui Assange. NBC News citează în acest sens oficiali americani, care au dorit să-și păstreze anonimatul.
De altfel, zvonuri despre presiunile americane în acest sens au circulat încă din primul moment în care s-a aflat că lui Assange i s-a tăiat ”țeava”, cu direcție clară către secretarul american de Stat, John Kerry.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, a negat această acuzație. Într-adevăr, a declarat Kirby, SUA sunt "îngrijorate” în ceea ce privește WikiLeaks, dar nu au nicio legătură cu decizia ambasadei. Nu este adevărat, a adăugat purtătorul de cuvânt, că John Kerry ar fi stat de vorbă cu președintele Ecuadorului, Rafael Correa, cu ocazia ceremoniei de semnare a tratatului de pace între guvernul Columbiei și mișcarea de gherilă FARC, la 26 septembrie.
Cu toată tevatura creată în jurul cenzurării lui Assange, fondatorul WikiLeaks ar trebui să nu fie chiar disperat, scrie Sputnik France.
Bobby Mair, actor de origine canadiană care locuiește la Londra, a apărut în fața ambasadei ecuadoriene cu o pancartă pe care scria: ”Serviciu personal de Internet pentru Julian Assange”, și a promis că ”îi va citi Internetul” acestuia.
Omul s-a și pus pe treabă, și a început să dea ultimele știri, folosindu-se de un megafon. Evident că imagini și înregistrări video fac deja înconjurul lumii pe rețelele de socializare.
Keeping Julian Assange up to date @wikileaks pic.twitter.com/Jj8UAcMLZq
— Bobby Mair (@BobbyMair) October 19, 2016