Drumul Crucii în Vinerea Mare la Roma reunește o rusoaică și o ucraineană dar stârnește polemici

17 Apr 2022
Drumul Crucii în Vinerea Mare la Roma reunește o rusoaică și o ucraineană dar stârnește polemici

Avea să fie un gest puternic de reconciliere. Dar prin faptul că o rusoaică și o ucraineană poartă povara Crucii vineri seară, papalitatea a atras critici din partea Ucrainei, scrie Libération.

Războiul din Ucraina tulbură chiar și ceremoniile de Paște. Mii de credincioși au asistat vineri seara la Drumul Crucii prezidat de Papa Francisc la Roma, sărbătoare care urma să fie marcată cu pecetea revenirii la o anumită normalitate după doi ani de pandemie. Ceremonia a avut loc din nou la Colosseum pentru prima dată din 2019. Dar în cea de-a 51-a zi a invaziei rusești a Ucrainei, umbra războiului a planat asupra liturghiei. Și cea a controversei.

În timpul acestui preludiu ceremonial la Duminica Paștelui, care reînvie Calvarul lui Hristos prin paisprezece etape, purtarea crucifixului a fost încredințată în mod deosebit la două femei. Pe de o parte Irina, o ucraineană care lucrează într-un centru de îngrijiri paliative Opus Dei din Roma, pe de altă parte Albina, o rusoaică care studiază asistența medicală la Universitatea Campus Bio-Medico, tot din Roma. Două femei care lucrează în spital, sunt prietene în viață, în ciuda naționalităților diferite: gestul a fost menit să fie foarte simbolic.


Dar această punere în scenă a stârnit furia oficialilor ucraineni care spun că Vaticanul pune agresorul și agresatul pe aceeasi treaptă. Marți, șeful Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Monseniorul Sviatoslav Shevchuk, a denunțat o „idee intempestivă, prematură și ambiguă, care nu ține cont de contextul agresiunii militare a Rusiei”. La rândul său, ambasadorul ucrainean la Sfântul Scaun a spus ca „împărtășește preocuparea generală”. Mass-media ucraineană a boicotat difuzarea ceremoniei, în timp ce Vaticanul a adăugat comentarii în ucraineană și rusă .

„Națiunile noastre nu mai sunt surori”
În mulțimea ddin Roma, Anastasia Goncharova, o turistă ucraineană de 18 ani, a spus că a rămas „mută” văzând cele două țări puse la același nivel. „Nu cred că este o idee bună. Națiunile noastre nu mai sunt surori. [Rușii] ne ucid și violează copiii, ne fură casele. Mă dezgustă. Acest război trebuie să se oprească”, spune studenta, cu lacrimi în ochi.

Dar oricare ar fi forma ei, majoritatea credincioșilor salută inițiativa. „Este atât crucea, deci durerea acestor două popoare, dar și speranța, pentru că credem că după război va fi pace. Este foarte frumos”, a spus Marie-Agnès Bethouart, o franțuzoaică de 71 de ani prezentă în public. „Este un mesaj excepțional, un simbol al păcii și al curajului. Cu toții trebuie să avem mai multă empatie atunci când ne uităm la alții. Care tinde să se piardă în noile generații”, adaugă Stefania Cutolo, o profesoară de italiană în vârstă de 52 de ani.

Înainte de a pleca, papa, care a criticat în repetate rânduri conflictul fără a menționa niciodată numele lui Vladimir Putin, s-a rugat ca „adversarii să dea mâna” și să „guste iertarea reciprocă”. „Dezarmați mâna ridicată a fratelui împotriva fratelui”, a lansat suveranul pontif într-un îndemn final.

Alte stiri din Externe

Ultima oră