Donald Tusk: Europa a intrat în „era de dinainte de război”

30 Mar 2024
Donald Tusk: Europa a intrat în „era de dinainte de război”

Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat vineri, 29 martie, în cadrul unui interviu acordat presei europene, că  „războiul nu mai este un concept al trecutului”  pe continent, care acum a intrat, potrivit acestuia, în „pre-epoca de razboi", scrie Le Monde.

Rusia și-a intensificat atacurile aeriene împotriva Ucrainei, vecina Poloniei, în ultimele săptămâni. Noi lovituri masive rusești au afectat vineri trei centrale termice, ducând la întreruperi de curent în mai multe regiuni.

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul […] este o realitate și a început acum mai bine de doi ani ”, odată cu invadarea Ucrainei, a declarat Donald Tusk alianței a opt ziare europene LENA (Leading European Newspaper Alliance). „Cel mai îngrijorător lucru în acest moment este că absolut toate scenariile sunt posibile. Nu am mai trăit o astfel de situație din 1945 ”, a declarat fostul președinte al Consiliului European. „Pare devastator, mai ales pentru generația tânără, dar trebuie să ne obișnuim cu faptul că a început o nouă eră: era antebelică. Nu exagerez”, a spus el. „Dacă Ucraina pierde, nimeni din Europa nu se va putea simți în siguranță”, a insistat el.

Tusk – a cărui țară este printre cei mai mari susținători ai Ucrainei, invadată de forțele ruse în februarie 2022 – a mai spus că în ceea ce privește apărarea, Europa are „un drum lung de parcurs” și că trebuie să fie  „independentă și autosuficientă” in aceasta zona. „Slujba noastră este să menținem relațiile transatlantice, indiferent de cine este președintele american”, a adăugat el în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale americane din noiembrie.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, au apărut temeri cu privire la o posibilă extindere a conflictului la țările de graniță. Armata poloneză a raportat duminică că o rachetă de croazieră rusă lansată împotriva unor orașe din vestul Ucrainei a încălcat spațiul aerian polonez timp de 39 de secunde.

Alte stiri din Externe

Ultima oră