Donald Trump refuză să dezbată din nou Kamala Harris

21 Sep 2024
Donald Trump refuză să dezbată din nou Kamala Harris

Vicepreședinta propusese o confruntare adversarului ei republican  pe 23 octombrie, pe CNN. „Sper că Donald Trump mi se va alătura ”, a spus ea sâmbata pe X, scrie Le Figaro

Republicanul Donald Trump a respins  provocarea lansată de rivala sa democrată Kamala Harris de a dezbate din nou înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie. „Este prea târziu să organizăm o nouă dezbatere, votul a început deja ”, a spus fostul președinte, referitor la începerea votului în avans în anumite state ale țării.

Vicepreședintele propusese o confruntare adversarului ei republican cu câteva ore mai devreme, pe 23 octombrie, pe CNN. „Sper că Donald Trump mi se va alătura ”, a spus ea la X.

Din toate punctele de vedere, ea a fost cea care a dominat debaterea lor pe 10 septembrie, atrăgându-și constant rivalul pe subiectele care ar putea să-i rănească ego-ul - participarea la mitinguri, nemulțumirea foștilor lui aliați politici, reputația lui internațională. Acest lucru nu l-a împiedicat pe Donald Trump să afirme că, dimpotrivă, el a fost cel care a „câștigat” dezbaterea, atacând în același timp imparțialitatea celor doi jurnaliști ABC care au animat schimburile.

Candidatul republican participase deja la un duel cu Joe Biden în iunie, catastrofal pentru președintele democrat. Câteva săptămâni mai târziu, liderul octogenar a decis să arunce prosopul în favoarea vicepreședintelui său – una dintre cele mai mari răsturnări politice din istoria Americii.

DIscursuri anti-migranti

De la retragerea lui Joe Biden, rezultatul alegerilor prezidențiale este mai nehotărât ca niciodată. Donald Trump și Kamala Harris se află cot la cot în câteva dintre cele șapte state cheie în care probabil totul va fi decis. Republicanul septuagenar, vizat de două presupuse tentative de asasinat, se afla sâmbătă într-unul dintre ele, Carolina de Nord, pentru un miting de campanie. Vorbind în spatele unui geam antiglonț impunător, candidatul și-a prezis cu încredere „victoria sa” în alegeri.

Înainte de a se lansa în noi discursuri anti-imigrație, acuzând în mod nefondat „imigranții că au atacat satele și orașele din Midwest” . Apoi să promită mulțimii că Statele Unite vor „ajunge pe Marte până la sfârșitul mandatului său” și să schițeze pași mici de dans, spre marea plăcere a susținătorilor săi.

Fostul președinte a câștigat acest stat din sud-estul țării, mărginit de Atlantic, în timpul duelului cu Joe Biden din 2020. Însă noua sa rivală Kamala Harris mizează pe afro-americani și tineri, remotivați de către candidatura ei si spera să se impună acolo. Mai ales că Donald Trump ar putea suferi de pe urma unui scandal care vizează un candidat la guvernator, pe care miliardarul republican îl susține de multă vreme cu ardoare.

Mark Robinson, care își propune să devină primul guvernator de culoare al acestui stat, este acuzat, potrivit CNN, că ar fi publicat mesaje controversate, despre nazism sau sclavie, publicate pe un site pornografic în anii 2010. Chiar daca alegerile prezidențiale au loc pe 5 noiembrie , America a început deja să voteze. Birourile de vot au fost deschise vineri pentru începerea votului anticipat în Virginia, Minnesota și Dakota de Sud.

Alte stiri din Externe

Ultima oră