Înghețarea ajutorului USAID către Ucraina provoacă consternare în rândul presei și al ONG-urilor

04 Feb 2025
Înghețarea ajutorului USAID către Ucraina provoacă consternare în rândul presei și al ONG-urilor

Suspendarea de 90 de zile a ajutorului din partea agenției americane USAID către Ucraina afectează o gamă largă de proiecte. De la începutul invaziei ruse, USAID a plătit aproape 37 de miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv 30 de miliarde de dolari în finanțare directă de la bugetul ucrainean. Kiev ezită cu privire la cum să răspundă, scrie L'Echo

Livrarea de lemne de foc locuitorilor din satele din apropierea primei linie, oferirea de sprijin psihologic pe termen lung veteranilor traumatizați, pregătirea unor investigații jurnalistice dificile asupra corupției din țară, repararea unui orfelinat, îndepărtarea civililor din zonele de luptă, achiziționarea de generatoare valoroase pentru a face față energiei regulate. reduceri... Fondurile de la agenția americană de ajutor pentru dezvoltare USAID mergeau peste tot în Ucraina.

A fost o plasă de siguranță crucială pentru a contrabalansa un buget de stat ucrainean dedicat aproape în întregime efortului de război . Înghețarea acestui ajutor, anunțată pe 25 ianuarie de administrația Trump pentru o perioadă de cel puțin 90 de zile, este o lovitură de ciocan pentru o societate civilă epuizată de trei ani de invazie rusă.

Media de investigații Slidstvo lovit puternic

„Nu știu încă ce vom face, a fost atât de brusc”, spune Nastya Stanko, redactor-șef al mediei de investigații ucrainene Slidstvo, încă în stare de șoc. Un mijloc de presă al cărui buget depinde în proporție de 80% de finanțarea americană pentru a finanța salariile celor 15 angajați ai săi . „Chiar dacă trebuie să ne oprim doar două sau trei luni, este un dezastru când încerci să-ți construiești un public”, se teme Nastya Stanko.

Știrea a uimit un sector media pe care războiul și prăbușirea ulterioară a veniturilor din publicitate au făcut- o dependentă în special de finanțarea internațională. La Slidstvo, suspendarea a îngheațat o serie de povești despre corupția din armată, problemele soldaților trimiși pe front în ciuda unor probleme grave de sănătate și situația militară din regiunea Herson.

ONG-urile aflate într-un impas

Dar decizia Washingtonului amenință un întreg ecosistem plin de ONG-uri și proiecte . „În prezent avem bani în contul nostru bancar pe care nu avem voie să-i atingem”, spune Alena Lounova, avocat la Zmina, o organizație ucraineană pentru drepturile omului, cunoscuta în special pentru că a denunțat tortura prizonieri de război ucraineni de catre soldații ruși.

Kiev ezită

Sunt afectate și mai multe municipalități din apropierea primului front care au beneficiat de programele USAID pentru obținerea de generatoare sau repararea instalațiilor avariate de greve. Această gamă de proiecte ilustrează clar rolul crucial jucat de agenția USAID în Ucraina. De la începutul invaziei ruse, cheltuit aproape 37 de miliarde de dolari, inclusiv 30 de miliarde de dolari în finanțare directă de la bugetul ucrainean, 5 miliarde de dolari în ajutor pentru dezvoltare și peste 2 miliarde de dolari în proiecte umanitare.

Liniștit inițial de promisiunea că înghețarea nu va afecta ajutorul militar, Kievul încă ezită cu privire la modul de reacție.  „Am ordonat astăzi guvernului să-mi raporteze cu privire la programele de sprijin suspendate ale SUA”, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în discursul său zilnic din 28 ianuarie.

O declarație emisă pe 29 ianuarie de comisia pentru probleme umanitare a parlamentului ucrainean a scos în evidență și anxietatea provocată de decizia americană. „Din păcate, amploarea problemelor cu care se vor confrunta Ucraina și alte zeci de țări după încheierea ajutorului american este mult mai mare decât ar părea la prima vedere [...] La nivel parlamentar, Consultări cu colegii europeni pentru o posibilă înlocuirea asistenței americane a început deja [...], dar normalizarea situației ar putea dura trei, patru, cinci sau chiar șase luni”. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră