Dezacorduri europene privind achizițiile comune de muniție: "Este frustrant" se plânge Ucraina

22 Apr 2023
Dezacorduri europene privind achizițiile comune de muniție: "Este frustrant" se plânge Ucraina

Uniunea Europeană (UE) a încercat să spulbere preocupările Kievului declanșate de un dezacord între Franța și partenerii săi cu privire la achizițiile comune, scrie Le Monde.

„Am vorbit cu Dmytro Kuleba [ministrul de externe ucrainean] pentru a confirma că UE își respectă angajamentele de a furniza muniție Ucrainei”, a scris pe Twitter Josep Borrell , șeful diplomației europene.

Membrii UE au convenit în martie asupra unei alocări de un miliard de euro pentru livrările de muniție preluată din stocurile existente ale Statelor, și un al doilea miliard pentru contractele de cumpărare în comun încheiate înainte de 30 septembrie către companiile europene de apărare. Această a doua parte face obiectul unor dezacorduri puternice în cadrul negocierilor în curs de desfășurare la Bruxelles.

„Incapacitatea UE de a-și pune în aplicare propria decizie privind achiziționarea comună de muniție pentru Ucraina este frustrantă” , se plânsese joi Kuleba într-un tweet, subliniind că „pentru Ucraina, costul inacțiunii se măsoară în vieți umane” .

Acordul încheiat în martie prevede că achizițiile comune se vor face de la „industria europeană de apărare” . Franța are o interpretare foarte strictă a acestei prevederi, au indicat mai mulți diplomați europeni. Parisul refuză să ramburseze achizițiile de la companii non-europene sau companii care nu sunt stabilite în UE. Dar „un număr de alte state membre se îndoiesc că, în acest caz, muniția poate fi livrată la timp în Ucraina și nu trebuie să excludem categoric partenerii de arme din Australia, Coreea de Sud, Africa de Sud sau din Elveția”, a explicat unul dintre ei.

Cel mai mare producător european de muniție, grupul german Rheinmetall, are o fabrică de producție de muniție în Australia și dorește să poată beneficia de rambursări europene pentru această producție.

Aceste probleme vor fi discutate luni la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg la care va participa ministrul Kuleba prin videoconferință.

„Punctul este în discuție și se va găsi un acord ”, a asigurat un înalt oficial european care a vrut să fie liniştitor. „Muniția va fi livrată Ucrainei la timp ”, a insistat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră