Încă din primele momente au existat zvonuri că persoanele acuzate că ar fi implicate în acest act cu caracter rasist ar fi acționat, de fapt, la comanda unui angajat al primăriei locale.
Cei doi agenți au acționat astfel: unul a fost cel care a dat ordinul și a furnizat mănuși și benzină celui de-al doilea, pentru ca acesta să poată trece la acțiune în cursul nopții de duminică spre luni.
Potrivit lobservateur.fr, cei doi ar fi declarat inițial că au acționat din ordinul primăriei, pentru ca ulterior să revină asupra declarațiilor, precizând în cele din urmă că au acționat din proprie inițiativă.
Iată că informația reapare în presa franceză, de data aceasta pentru că unul dintre presupușii autori ai incendierii ar fi declarat din nou că a acționat din ordinul directorului de cabinet al Primăriei.
”Clientul meu s-a speriat, din teamă de represalii”, explică Van Engelandt, avocat la Baroul din Lille. ”Dar astăzi există elemente foarte precise care dovedesc că despre așa ceva este vorba”, a adăugat sursa citată.
Avocata apărării vorbește despre un schimb de mesaje între cei doi bărbați, dar și despre o întâlnire care ar fi avut loc cu trei zile înaintea comiterii faptelor. ”Vineri, pe 18 martie, clientul meu a fost convocat de către directorul de cabinet pentru a discuta despre acest subiect”, spune ea. În cursul acelei întâlniri, acesta din urmă ar fi explicat că ”dorește să scape de această băcănie”.
Avocata subliniază că agentul comunal pe care îl apără a fost tot timpul un angajat model, care a fost avansat în 2012. Avocata nu crede în motivul rasist al actului, așa cum afirmă procurorul de caz.
În ”tabăra” directorului de cabinet avocatul bate moneda pe faptul că tot weekend-ul clientul său a fost supus presiunilor, prin apeluri telefonice și mesaje electronice.
”Așteptăm ca acuzatorul să dea o versiune definitivă, pentru că până acum și-a schimbat continuu versiunile. Poate ar fi cazul să înceteze”, spune avocatul directorului de cabinet. Evident, potrivit acestuia, clientul său nu a dat niciodată un astfel de ordin.
Românul vizat, Stoica, are 24 de ani, și a sosit la Denain acum 5 ani, fiind patronul micului magazin. Acesta a fost deschis acum circa două luni și oferă spre vânzare produse de băcănie românești, pe care le aduce din Belgia.
Stoica estimează pierderile provocate de incendiu la 2.500-3.000 de euro.
Aparent, a fost un incendiu de coș de gunoi la originea acestui incendiu care s-a propagat până la circuitul electric al clădirii de 25 metri pătrați, distrugând toate spoturile luminoase care se aflau în interior.
Patronul magazinului – care a depus plângere – a solicitat ajutorul Consulatului României, pentru a beneficia de aprijinul unui avocat. El speră să poată redeschide magazinul peste două săptămâni.