În săptămânile care vor urma, dacă nu s-a întâmplat deja, Guvernele din ţările dumneavoastră vor începe să vă sfătuiască să purtaţi o mască facială pentru a vă proteja de coronavirus. Pentru cei care trăiesc în Asia, aceste anunţuri vor fi confirmarea unei tactici care a fost adoptată într-o mare parte din regiune de la începutul crizei şi pare a fi confirmată de rata de infectare mai mică şi de o mai rapidă gestionare a epidemiilor.
Aceste fraze aparţin unui jurnalist american, care scrie pentru CNN un comentariu intitulat chiar aşa cum spune titlul acestui articol: "Deci Asia avea dreptate cu purtatul măştilor. Acum vine rândul restului lumii".
Problema, în privinţa acestor măşti, este că oriunde în restul lumii un astfel de anunţ pare cel puţin derutant.
Căci doar ştim cu toţii bine că autorităţi din domeniul sanitar, oameni politici de cel mai înalt rang şi chiar personalităţi din media afirmau, nu mai departe decât acum o lună, cu toată siguranţa care le putea fi citită pe chip, că măştile nu ajută şi că oamenii trebuie doar să se spele bine pe mâini şi să menţină o anumită distanţă socială (până şi AICI s-au contrazis!!!) pentru a se proteja de coronavirus.
Referitor la măşti, vă amintiţi, spuneau că nu trebuie să le poarte decât persoanele bolnave, care ar fi putut împrăştia virusul. După care s-au sucit pentru că au venit din ce în ce mai multe informaţii că şi persoanele asimptomatice pot răspândi virusul.
Penuria la nivel mondial de măşti faciale a determinat autorităţi şi somităţi din lumea medicală să ceară populaţiei să înceteze să mai cumpere măşti, să le lase pentru cadrele medicale, care nu au destule. Ceea ce nici nu era vreo minciună.
Numai că...
În doar o lună, aceleaşi personalităţi ies acum şi spun: puneţi măşti! Nu aveţi? Sunt bune şi cele artizanale! Cum adică, despre ce măşti artizanale vorbim? Despre cele pe care vi le confecţionaţi acasă sau pe care le achiziţionaţi din tot felul de surse. Ba chiar mege şi o eşarfă. Până la urmă, cârpă să fie şi să vă acopere faţa!
Practic, cam aşa sună inclusiv cerinţa reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care şi ei se contrazic tot pe ei.
Ştim că nu ştim (mai) nimic despre acest virus, în concluzie. Şi că zilnic ne surprinde. Prin viteza şi maniera cu care se propagă, prin preferinţele pe care le are pentru o grupă sau alta de sânge, pentru unii sau alţii reprezentanţi ai unor rase (persoanele de culoare par a fi mai predispuse la infectare), prin categoriile de vârstă pe care le preferă (şi aici sunt mari surprize), prin eventualele comorbidităţi care îi plac şi nu în ultim rând pentru modul în care îşi alege câte un nonagenar sau centenar pe care să îl lase să se vindece, în timp ce unor oameni în puterea vârstei, de 40-50 de ani nu le dă nicio şansă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că recomandă utilizarea extinsă a măştilor, chiar artizanale, de către marele public cu scopul de a limita propagarea noului coronavirus, informează Reuters.
Practic, OMS recunoaște că a greșit când a recomandat ca oamenii să nu folosească măștile.
Un înalt responsabil OMS a declarat presei că transmiterea pe cale aeriană a virusului ar putea să fi afectat peste un milion de persoane în lume şi ucis 50.000 de persoane de la înregistrarea primelor cazuri în decembrie în China.
Principalul vector de transmisie îl constituie persoanele bolnave care tuşesc, strănută, îşi suflă nasul şi contaminează suprafeţe şi alte persoane.
"Trebuie să rezervăm măştile medicale şi chirurgicale persoanelor din prima linie. Dar ideea de a utiliza măşti care protejează căile respiratorii şi gura pentru a împiedica tusea sau răsuflarea să răspândească boala în mediul înconjurător şi spre alţii nu este o idee rea în sine", a spus medicul Mike Ryan, expert OMS în situaţii de urgenţă, în cursul unei conferinţe de presă.
În SUA, Anthony Fauci, medic şi director al Institutului naţional pentru bolile alergice şi infecţioase, responsabil de coordonarea luptei împotriva COVID-19, a declarat vineri că americanii ar trebui să-şi acopere gura şi nasul în timpul ieşirii lor în public, dar că ei trebuie să rămână în izolare cât mai mult posibil.
În Franţa, Jerome Salomon, director general în Ministerul Sănătăţii, a apreciat la rândul său că "noţiunea de acces general la o mască în publicul larg sau alternativ poate fi încurajată", subliniind totuşi că aceste măşti nu înlocuiesc "gesturile bariere" care sunt spălarea frecventă a mâinilor şi distanţarea socială.
În România, secre3tarul de stat Raed Arafat spune, într-o postare pe Facebook, că purtarea măștii sau a oricărui material ce poate împiedica răspândirea coronavirusului ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se luptă cu acest virus, iar măștile pot fi improvizate, nu este nevoie de măști medicale.
„Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măștii de persoanele din stradă, idea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost și au existat explicații pertinente de ce să nu devină purtatul măștii o practică generală, această fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost și lipsa majoră a măștilor și necesitatea în primul rând de a le asigura personalului medical.
Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autorități pe plan internațional au început să recomande purtatul măștii, sau a orice altă formă de material de protecție pentru nas și gură, oriunde mergem în spațiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alții. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID19 în comunitate", a explicat secretarul de stat Raed Arafat.