„De la râu la mare”: ambasadorul israelian condamnă comentariile ministrului spaniol

24 Mai 2024
„De la râu la mare”: ambasadorul israelian condamnă comentariile ministrului spaniol

Comentariile făcute de Yolanda Díaz după anunțul guvernului spaniol privind intenția sa de a recunoaște statul palestinian au fost descrise drept „un apel pentru eliminarea Israelului” de către reprezentantul statului evreu din Spania, scrie Le Figaro

Ambasadorul israelian în Spania a condamnat joi drept „un apel la eliminarea Israelului declarațiile ministrului Munciin al guvernului spaniol, care a spus că dorește eliberarea Palestinei „de la râu la mare”.

Yolanda Díaz, liderul partidului de extremă stânga Sumar și ministrul Muncii, a făcut aceste remarci într-un videoclip postat miercuri pe rețeaua de socializare Spania pentru a recunoaște Statul Palestina. „Astăzi salutăm faptul că Spania recunoaște statul Palestina ”, dar „nu ne putem opri aici. Palestina va fi eliberată de la râu la mare ”, a spus Yolanda Diaz, denunțând un „genocid al poporului palestinian ” .

Folosit în demonstrații în sprijinul palestinienilor, acest slogan se referă la granițele Palestinei sub mandat britanic, care se întindeau de la râul Iordan până la Marea Mediterană, înainte de crearea statului Israel în 1948. Este interpretat de detractorii săi, în special guvernul israelian, ca un apel pentru eliminarea Israelului.

„Această expresie este un apel clar pentru eliminarea Israelului”

Într-un mesaj pe X adresat ambasadorului israelian în Spania, Rodica Radian-Gordon, și-a exprimat „respingerea totală a declarațiilor Yolandei Díaz”, pe care a acuzat-o că „folosește sloganul Hamas”, mișcare islamistă palestiniană al cărei atac fără precedent din 7 octombrie din sudul Israelului a declanșat actualul conflict din Fâșia Gaza.

„Această expresie este un apel clar pentru eliminarea Israelului”, a spus ea, adăugând că „declarațiile antisemite nu pot avea loc într-o societate democratică”. „Este absolut intolerabil ca (aceste cuvinte) să fi fost rostite de un vicepreședinte al guvernului”, a continuat diplomatul..

Sánchez a anunțat miercuri decizia Spaniei de a recunoaște Statul Palestina pe 28 mai, în coordonare cu Irlanda și Norvegia. Ca răspuns, Israelul a anunțat rechemarea pentru consultări a ambasadorilor săi în aceste trei țări. Pozițiile luate de guvernul spaniol de stânga, în special cele ale miniștrilor din Sumar - care guvernează în coaliție cu Partidul Socialist al lui Sánchez - au provocat tensiuni serioase cu Israelul de la începutul războiului din Fâșia Gaza. Ambasadorul Israelului fusese deja rechemat pentru consultări de către guvernul ei în noiembrie, din cauza comentariilor lui Sánchez.

Alte stiri din Externe

Ultima oră