De ce ISIS a vizat Rusia

24 Mar 2024
De ce ISIS a vizat Rusia

Un atac într-o sală de concerte din Rusia a făcut cel puțin 140 de morți vineri, 22 martie. A fost revendicat de ISIS iar Moscova a asigurat că mai mulți atacatori au venit din Tadjikistan, scrie BFMTV

Kremlinul a anunțat sâmbătă arestarea a 11 persoane, inclusiv 4 presupuși atacatori, arestate în regiunea Bryansk, la granița cu Ucraina și Belarus, potrivit Comitetului de Investigații Rus.

Atacuri regulate ale ISIS în Rusia

Responsabilitatea ISIS pentru atac a fost inițial surprinzătoare.  Cu toate acestea, acest atac este departe de a fi primul efectuat de gruparea Stat Islamic în țară. "ISIS a comis atacuri (în Rusia) care nu au provocat mult zgomot (în Occident), dar din 2016 au avut loc atacuri regulate cu bombă. Au fost și atacuri dejucate" subliniază Patrick Sauce, cronicar politic internațional pentru BFMTV

„În război cu Rusia” de multă vreme

„ISIS este o mișcare salafistă sunnită care a fost în război împotriva Rusiei de mult timp”, explică Guillaume Ancel, fost ofițer francez, coautor al cărții Goodbye Putin, publicată în 2023.

Tadjikistanul, din care se spune că provin unii dintre atacatori, „este o fostă Republică Sovietică fără ieșire la mare, destul de departe (de Rusia), dar destul de aproape de Afganistan”, indică Patrick Sauce.

Este, de asemenea, singura țară vorbitoare de iraniană din regiune, pe lângă Iran, cu care împărtășește o graniță. Tadjikistanul face, de asemenea, parte dintr-un „mozaic al popoarelor musulmane a căror țintă comună este statul rus”, conform lui Guillaume Ancel.

Aceste țări au revendicări locale și „în perioada sovietică, statul rus a reprimat toate revendicările etnice sau lingvistice” venite din aceste țări.

Un „context anti-rus” recuperat de ISIS

Aceste revendicări de tip „etno-separatist”, care fac parte dintr-un „context recurent anti-rus și anti-Putin” au fost apoi „recuperate pentru a servi cauza jihadului”, indică Guillaume Ancel. Acest miting poate fi explicat și prin faptul că „Rusia a intervenit cu violențe fără precedent în Siria pentru a alunga ISIS”, amintește expertul.

Prin recuperarea acestor actori locali, inițial conduși de preocupări de natură etnică și deci nu religioasă, aceasta „permite ISIS să aibă o influență internațională mai puternică”, estimează David Rigoulet-Roze, cercetător asociat la Iris.

„ISIS  încearcă să arate că poate acționa în așa-zise state autoritare care dau impresia că își controlează populația, precum Iranul”, unde un atac Daesh a făcut 84 de morți în ianuarie anul trecut, analizează Patrick Sauce.

De acum înainte, "relația dintre Moscova și jihadiști este semnificativă. Cu atât mai mult cu cât destul de mulți caucazieni s-au alăturat lui Daesh în ultimii ani și au servit în special în Siria", indică cercetătorul.

În ceea ce privește identitatea exactă a atacatorilor, aceasta rămâne încă incertă. David Rigoulet-Roze, la rândul său, propune o ipoteză. "Există ceea ce numim Valea Ferghana în Asia Centrală, care este considerată un teren de reproducere pentru jihadiștii de lungă durată. Odată cu războiul din Afganistan, ISIS s-a impus în această regiune, așa numim sectorul Khorassan", pentru a cărora le-ar putea aparține atacatorii, a spus el.

Acest grup „nu funcționează neapărat” ținând cont de „calendarul crizelor globale majore”. Prin urmare, atacul nu are neapărat o legătură cu alegerile din Rusia, ci poate corespunde mai degrabă cu dorința de a „se face remarcat”, spun specialistii

Alte stiri din Externe

Ultima oră