Mulți fermieri francezi se mobilizează pentru a protesta împotriva veniturilor lor scăzute câștigate de profesie lor în fața competitivității puternice. Aceștia denunță în special ridicarea taxelor vamale la produsele ucrainene. Acest avantaj a provocat un aflux de produse ucrainene în Uniunea Europeană, împingând prețurile în jos, scrie TF1
Importurile din Ucraina alimentează nemulțumirea fermierilor. După întâlnirea sa cu premierul, luni, 22 ianuarie, președintele sindicatului agricultorilor (FNSEA), Arnaud Rousseau , însoțit de președintele Tinerilor Fermieri, Arnaud Gaillot, a prezentat temele pentru mobilizarea fermierilor. Printre aceștia, a menționată rapid competiția la care sunt supuși fermierii în Franța ca și în restul Uniunii Europene, confruntați cu sosirea produselor ucrainene.
„Ni se cere calitate, proximitate, natural ”, a explicat Arnaud Rousseau. „Totuși, actul consumului nu este cel într-o lume deschisă importurilor care nu au nici standardele și criteriile noastre, deschisă Ucrainei într-un moment foarte anume, dar care la nivel agricol pune sub semnul întrebării”, a adăugat el.
Condiții de import relaxate
În șoaptă, reprezentantul primului sindicat agricol a evidențiat subiectul „concurenței neloiale” la care ar fi supuși fermierii europeni atunci când se confruntă cu produse ucrainene. Acestea s-au adunat efectiv de când Uniunea Europeană a ridicat temporar taxele vamale la importurile din Ucraina, în iunie 2022. Măsura, decisă pentru a sprijini economia țărilor în război cu Rusia, a dus la creșterea importurilor de zahăr, ouă și găini. ucrainene în Europa.
„De la războiul din Ucraina, am relaxat condițiile de circulație a produselor agricole ucrainene în Uniunea Europeană, astfel încât acestea să poată continua să exporte sau parte din producția lor. Anterior, grăul, de exemplu, era exportat în principal cu vaporul. Acum nu se mai poate sau se poate mai puțin că o parte tranzitează prin teritoriul terestru al Uniunii Europene” , explică Sandrine Levasseur, economist în cadrul OFCE.
"Ungurii, polonezii, românii critică că o parte din producția ucraineană rămâne și este depozitată în magazii, în silozuri în UE în așteptarea unor oportunități de preț mai bune. În cele din urmă , grăul polonez va ajunge în competiție pe propriul teritoriu cu un aflux. de grău ucrainean ”, dă ea ca exemplu.
Mobilizare în Polonia, România și Franța
Fenomenul a afectat în mod deosebit țările limitate cu Ucraina, determinând fermierii lor să se mobilizeze în special pe această problemă. Astfel, din noiembrie, operatorii din Polonia au blocat punctele de trecere către Ucraina, plângându-se de „concurență neloială” . Pe 14 ianuarie, șoferii de camion și fermierii români au blocat și ei traficul la granită cu Ucraina, acuzând țara că scădea prețurile.
În Franța, crescătorii de păsări de curte, care au suferit din plin din cauza inflației costurilor de producție, se plâng și ei de sosirea puiului ucrainean. "Importurile de pui ucraineni au crescut cu 130% în doi ani. Cu excepția faptului că există un impact asupra prețurilor, împinge prețurile în jos ", subliniază Yann Nédélec, directorul asociației interprofesionale avicole Anvol.
Vândut cu 3 EUR/kg față de 7 EUR/kg pentru un pui francez, beneficiază de standarde de producție mai exigente în comparație cu puii produși în Uniune. „În Franța și la nivel european, fermierii sunt supuși unui anumit număr de reguli pe care trebuie să le îndeplinească cu toții conform reglementărilor și directivelor europene. Ucraina, care nu aparține UE, nu este supusă acelorași reguli. Din acest punct de vedere există un tratament inegal, iar asta are o problemă pentru fermierii din Uniunea Europeană ”, precizează Sandrine Levasseur.
În fața concurenței ucrainene, Yann Nédélec recomandă instituirea de cote pentru limitarea produselor ucrainene în Uniunea Europeană. "Trebuie să punem în aplicarea clauzei oglindă. Să importăm dacă trebuie să importam, dar produsele pe care le importăm trebuie să respecte aceleași reguli ca ale noastre ", crede el.