Reintroducerea controalelor la frontierele suedo-daneză şi danezo-germană

04 Ian 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Reintroducerea controalelor la frontierele suedo-daneză şi danezo-germană

Pasagerii sunt invitaţi să coboare din tren şi să se legitimeze.
Noua procedură îi afectează mai ales pe navetiştii din Öresund - o puternică regiune sub aspect economic, considerată varianta scandinavă a Silicon Valley, scrie dw.de.
Raportat la cifra populaţiei, în 2015 Suedia a preluat mai mulţi refugiaţi ca Germania. În ţara cu 9,5 milioane de locuitori erau aşteptaţi anul trecut aproximativ 100.000 de solicitanţi de azil, însă numărul lor a fost aproape dublu.
Prin urmare, Suedia a început să se confrunte cu problema cazării şi întreţinerii celor nou sosiţi. În noiembrie 2015, premierul Stefan Lofven declara că generozitatea suedezilor a fost "naivă".
Mii de refugiaţi s-au făcut nevăzuţi imediat după înregistrare - o problemă uriaşă pentru Suedia.
Conform autorităţilor de la Stockholm, în 2015, 80% dintre solicitanţii de azil nu aveau asupra lor acte de identitate. 60% dintre refugiaţii care au cerut protecţie nu şi-au putut dovedi identitatea nici până în ziua de azi. În aceste condiţii, Poliţia şi serviciile de informaţii au avertizat Guvernul asupra unui potenţial pericol terorist.

Supărarea danezilor
Premierul danez Lars Rasmussen se teme că, pentru Danemarca, reintroducerea controalelor la graniţa cu Suedia va echivala cu o creştere a numărului de solicitanţi de azil. O situaţie incomodă pentru prim-ministrul aflat sub presiunea populiştilor de dreapta ai Partidului Popular - a doua putere în Parlamentul danez, formaţiune care se opune categoric primirii refugiaţilor şi pledează pentru închiderea graniţelor ţării.
Însă controalele Suediei îi mai supără pe danezi şi dintr-un alt motiv: premierul Rasmussen îşi face griji din pricina siguranţei investiţiilor.
În opinia expertului pe probleme de migraţie Joakim Ruist de la Universitatea din Göteburg, în curând multe ţări vor urma exemplul Suediei însă decizia nu este neapărat una rea: "În cele din urmă, verificările la graniţe vor duce la o revizuire radicală a politicii europene în domeniul migraţiei, implicit la o atitudine mai umană faţă de refugiaţi." Existenţa controalelor le-ar putea asigura refugiaţilor un "traseu sigur", iar aceşti oameni ar putea fi distribuiţi între ţările vecine "direct la graniţă", adaugă specialistul.
Danemarca a anunţat, la rândul său, că reintroduce controlul documentelor de călătorie la frontiera cu Germania. Decizia a fost anunţătă de premierul danez şi este valabilă timp de 10 zile, deocamdată.

Citește și:

Martin Schulz: Este ușor de dat vina pe Europa sau Schengen pentru eșecurile în domeniul securității

Alte stiri din Externe

Ultima oră