Curtea Internațională de Justiție nu se pronunță dacă Israelul comite sau nu genocid

26 Ian 2024
Curtea Internațională de Justiție nu se pronunță dacă Israelul comite sau nu genocid

Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului să permită accesul umanitar în Gaza și îi cere să prevină orice posibil act de „genocid” dar  nu se pronunță dacă Israelul comite sau nu genocid. Curtea se pronunță asupra ordonanțelor de urgență înainte de a revizui cazul pe fond, un proces care poate dura ani de zile, scrie Le Monde

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) s-a declarat competentă vineri, 26 ianuarie, să judece disputa dintre Africa de Sud și Israel. Joan E. Donoghue, Președintele CIJ, a deschis ședința pentru a citi decizia luată de un complet de șaptesprezece judecători. „Curtea este pe deplin conștientă de amploarea tragediei umane care se desfășoară în regiune și este profund îngrijorată de pierderea continuă de vieți și suferința umană ”, a spus ea.

CIJ, care se află la Haga (Olanda), nu se pronunță asupra întrebării dacă Israelul comite sau nu genocid. Se pronunță asupra ordonanțelor de urgență înainte de a revizui cazul pe fond, un proces care poate dura ani de zile.

Israelul trebuie să ia „toate măsurile în puterea sa pentru a preveni și pedepsi incitarea directă și publică la comiterea genocidului ”, a spus instanța. De asemenea, ea a ordonat Israelului să permită accesul umanitar în Gaza. Israelul trebuie să ia „măsuri imediate și eficiente pentru a permite furnizarea de servicii de bază și asistență umanitară de care palestinienii au nevoie urgent pentru a aborda condițiile nefavorabile de viață cu care se confruntă palestinienii ” .

Afacerea a stârnit emoții puternice în Israel. „Este lumea întoarsă cu susul în jos ”, a spus premierul Benjamin Netanyahu. „Dacă au existat acte care pot fi descrise ca genocid, atunci au fost comise împotriva Israelului ”, a declarat avocatul israelian Tal Becker pentru CIJ.

Nicio modalitate de a aplica deciziile

Ordinele Curții, care hotărăște litigiile dintre țări, sunt obligatorii din punct de vedere juridic și definitive. Cu toate acestea, Curtea nu are mijloace de a le pune în aplicare. Curtea, de exemplu, a ordonat Rusiei să suspende invazia Ucrainei.

Netanyahu a sugerat deja că nu s-ar simți obligat să urmeze o decizie judecătorească. „Nimeni nu ne va opri, nici Haga, nici Axa Răului, nici nimeni altcineva”, a spus el. Hamas s-a angajat joi să respecte o încetare a focului dacă aceasta este cerută de CIJ, dar cu condiția ca și Israelul să o respecte.

Războiul a fost declanșat de atacul fără precedent al Hamas asupra pământului israelian din 7 octombrie, care a dus la moartea a peste 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al Agenției France Presse, bazat pe date oficiale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră