Este a doua mare privatizare majoră din iulie, când Grecia a obținut al treilea pachet de asistență financiară, în valoare de 85 de miliarde de euro, ce prevede vânzări ale activelor de stat. Banii obținuți vor fi folosiți la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor și pentru finanțarea investițiilor. În ultimii cinci ani, Grecia a obținut din privatizări 3,5 miliarde de euro.
Președintele Cosco, Xu Lirong, premierul elen, Alexis Tsipras, și șeful Agenției pentru Privatizare din Grecia (Taiped), Stergios Pitsiorlas, au semnat vineri, la Atena, contractul în urma căruia compania chineză va achiziționa 51% din Portul Pireu cu suma de 280,5 milioane de euro, iar pentru restul de 16% va plăti 88 de milioane de euro după cinci ani de la finalizarea investițiilor obligatorii, care vor ajunge la 350 milioane de euro în următorul deceniu.
Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au anunțat recent că firma Cosco ar urma să înainteze o ofertă pentru preluarea companiei de cale ferată din Grecia, Trainose. Prin achiziționarea Trainose și a portului Pireu, Cosco ar obține legături maritime spre Canalul de Suez și legături feroviare către Balcani și Europa Centrală și de Est (CEE).
În urma crizei economice dar şi a îndatorării ţării,Grecia s-a angajat în faţa creditorilor să-şi plăteasca datoriile mai ales prin restructurarea economiei dar şi privatizarea unor active importante. Ameninţata cu excluderea din Uniunea Europeană Grecia a acceptat acest plan dur şi ceea ce parea un fapt imposibil este acum un lucru firesc:a fost vândut portul Pireu care,pentru naîionaliştii eleni,reprezintă un simbol al independenţei.
Dar acum,vântul istoriei bate în altă direcţie...