Cum a "cucerit" Zelensky Hollywood-ul

09 Ian 2023
Cum a "cucerit" Zelensky Hollywood-ul

De la Ben Stiller la Jessica Chastain, celebritățile l-au îmbrățișat pe președintele Ucrainei și au oferit sprijin efortului de război al țării, scrie The Guardian.

Când Ben Stiller a intrat în biroul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky , în iunie, l-a îmbrățișat pe liderul din timpul războiului spunându-i: „Tu ești eroul meu”.

Stiller este unul dintr-un șir de vedete din lumea divertismentului care au făcut o călătorie lungă la Kiev pentru a-l întâlni pe Zelensky – el însuși un fost actor. O călătorie care a început cu trenul de noapte din Polonia, deoarece nici zborurile comerciale – cu atât mai puțin avioanele private – nu pot zbura în spațiul aerian al Ucrainei din motive de siguranță.

Înainte de Stiller a fost actorul Sean Penn, care a vizitat de trei ori Ucraina de la invazie și care realizează un documentar despre război, în care Zelensky va apărea fără îndoială.

La ultima sa vizită, Penn i-a oferit lui Zelensky unul dintre premiile sale Oscar pe care să-l păstreze până după victoria Ucrainei. A fost modul lui Penn de a demonstra cât de mult crede că președintele și țara vor supraviețui acestui război.

"Mă simt groaznic. Este pentru dumneavoastră. Este doar o prostie simbolică, dar dacă știu că este aici cu tine, atunci mă voi simți mai bine și mai puternic pentru luptă”, i-a spus Penn lui Zelensky în noiembrie.

Alte vedete găzduite de Zelensky îi includ pe aventurierul britanic Bear Grylls, fondatorul Virgin, Richard Branson, actrița Jessica Chastain, Bono de la U2, prezentatorul TV David Letterman, bucătarul celebru hispano-american José Andrés și istoricul Timothy Snyder.

Angelina Jolie și vedeta din anii 1980 Jean-Claude Van Damme, care a făcut filmări la Kiev pentru o producție Netflix în urmă cu doi ani, au vizitat și Ucraina pentru a se întâlni cu refugiați și trupe. Van Damme a pozat pentru videoclipuri cu soldați ucraineni în decembrie, strigând tradiționalul strigăt de război ucrainean: „Slava Ucraina, glorie eroilor”.

Și există multe alte celebrități care nu au vizitat încă Ucraina dar și-au folosit platformele pentru a strânge fonduri. Actorul de origine ucraineană Mila Kunis și soțul ei, Ashton Kutcher, care erau prieteni cu familia Zelensky înainte de război, au strâns peste 30 de milioane de dolari la începutul războiului.

Actorul din Războiul Stelelor Mark Hamill, care s-a oferit voluntar pentru a deveni una dintre fețele platformei de strângere de fonduri a lui Zelensky, United24, tocmai a devenit vocea în limba engleză a aplicației pentru sistemul de alertă împotriva raidului aerian din toată Ucraina.

Potrivit celor care au urmărit și au fost implicați în eforturile de comunicare ale lui Zelenskiy, el a fost cel care a continuat sa îndemne Hollywood-ul să urmărească evenimentele după ce atenția inițiala a media a încetat. „Este un om care ține un discurs natural din cauza experienței sale”, a spus Nikki Fowler, președintele Asociației Criticilor de la Hollywood, care este și pe jumătate ucraineană. „Cred că asta rezonează cu o mulțime de celebrități.”

Hollywood-ul îl „respectă” pe Zelensky pentru că, pentru ei, el este un erou în viața reală, potrivit lui Fowler. „Când poți avea acces la un erou din viața reală, [tipul] pe care pur și simplu nu-l vezi în filme, cine nu ar vrea să-l susțină?”

Zelensky a fost văzut ca „viața imitând arta” și a intrigat nu numai Hollywood-ul, ci și SUA în general, a spus Fowler. Jurnalistul Hollywood Reporter, Etan Vlessing, a spus că capacitatea lui Zelensky de a „comanda ciclul de știri de 24 de ore folosind rețelele sociale și înregistrările video a generat respect la Hollywood, mai degrabă decât faimă trecătoare”.

Anul acesta, discursul lui Zelensky de la Cannes a primit ovație în picioare. Revista Time, Politico și Financial Times l-au făcut persoana lor a anului.

În afara parlamentului Ucrainei, poate într-un semn către trecutul său ca actor, Zelensky a creat un Walk of Fame ucrainean. Cei considerați cei mai mari susținători ai Ucrainei au fost onorați cu o placă. Penn, Andrés se numără printre cei prezentați alături de politicieni precum britanicul Boris Johnson, care a devenit o celebritate în Ucraina în timpul mandatului său, precum și liderii Poloniei, Letoniei, Cehiei, Sloveniei și UE.

„Ca fost actor, Zelensky apreciază puterea actorilor, în special de la Hollywood”, a spus fostul său secretar de presă Iuliia Mendel, autoarea cărții The Fight of Our Lifes. „A făcut Ucraina populară [la nivel mondial]”.

Mendel s-a numărat printre cei care au ajutat la organizarea canalelor de comunicare cu celebrități, inclusiv Elon Musk, care a fost la început un susținător avid al Ucrainei, înainte de a adopta ceea ce unii au considerat o linie mai pro-rusă.

Zelensky și-a canalizat eforturile pentru a-i face pe oameni, inclusiv pe vedete, nu pe politicieni, să înțeleagă ce se întâmplă în Ucraina, a spus Mendel.

„La început, Zelensky a fost destul de agresiv, dar a exprimat gândurile și sentimentele colective ale multor ucraineni”, a spus Mendel, arătând spre discursul președintelui din martie, când a spus NATO că este slab și că poartă responsabilitatea pentru fiecare ucrainean decedat. „Îi era teamă că Occidentul va folosi doar birocrația sau problemele interne pentru a se mișca încet.”

De la recentele succese ale armatei Ucrainei, cu ajutorul occidental, retorica lui Zelenski a devenit mai blândă. „Vrea să arate Ucraina ca partener”, a spus Mendel.

Pentru profesorul de la Cornell Grant Farred, autorul cărții The Zelensky Method, apelul președintelui vrea să împingă Occidentul să-și urmeze propriile valori. „Europa începe în Crimeea și cred că Zelensky înțelege asta”, a spus Farred, referindu-se la principiile dreptului internațional. Zelensky a început un nou proiect european care l-a depășit acum ca individ și a devenit despre Ucraina în ansamblu, a spus Farred.

„Zelensky este un fel de întruchipare a unui lider european, dintr-o țară care nu ar trebui să conducă Europa”, a spus Farred.

Dar, în timp ce Zelensky a ajuns la celebritatea internațională și a atins statutul aproape legendar la Hollywood, acasă, șeful de cabinet al Ucrainei, Valery Zaluzhnyi, este considerat mai popular – în ciuda faptului că a acordat doar câteva interviuri de la începutul războiului.

Ucrainenii creditează armata și, prin urmare, pe Zaluzhnyi cu succesele din timpul războiului.

În această vară, situația internă a lui Zelensky a fost afectată atunci când a spus într-un interviu că a decis să nu transmită că o invazie rusă este iminentă din teamă pentru economie - ceva ce unii ucraineni au găsit greu de iertat.

Popularitatea lui Zaluzhnyi a „generat nesiguranță” în rândul echipei lui Zelensky, conform unui profil rar al lui Zaluzhnyi din Economist. Vizitele regulate ale lui Zelensky în primele linii sunt acoperite pe scară largă, dar, potrivit revistei, echipa președintelui l-a împiedicat pe Zaluzhnyi să călătorească acolo, în timp ce s-a grăbit să sublinieze pentru jurnaliști că Zaluzhnyi nu a făcut acest lucru.

Ucrainenii continuă să-l susțină pe Zelensky, a cărui popularitate menține atenția asupra cauzei lor și ale cărui vizite la celebrități sunt, potrivit lui Mendel, o „mare afacere” și pentru ucraineni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră