Poliția britanică se pregătește pentru noi violențe în țară, după uciderea a trei fete de către o minoră de 17 ani. Se spune că la conducere ar fi Liga Engleză de Apărare, care este emulată la nivel internațional, scrie Le Figaro
Numele lui este pe buzele tuturor, până la cel mai înalt vârf din stat. Viceprim-ministrul Marii Britanii, Angela Rayner, a vorbit chiar despre dizolvarea sa totală după revoltele de săptămâna trecută. Se crede că English Defense League (EDL), un mic grup naționalist britanic format în 2009, se află în spatele recentelor ciocniri din țară, care au rănit aproximativ cincizeci de ofițeri de poliție și au vandalizat o moschee din orașul Southport.
În acest oraș din nord-vestul Angliei, trei fetițe cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani au fost ucise cu brutalitate luni, 29 iulie , într-un club de dans dedicat lui Taylor Swift . Suspectul, Axel Muganwa Rudakubana, în vârstă de 17 ani și născut din părinți de origine ruandeză, a fost închis joi pentru crima și pentru tentative de omor a altor zece persoane. Dar plasarea sa în arest preventiv nu potolește furia oamenilor, care crește de câțiva ani, în timp ce atacurile cu cuțitul sunt în creștere și lăsând din ce în ce mai multe familii în doliu.
„Comunitatea musulmană este profund îngrijorată”
Marți seara, a doua zi după atac, 200 până la 300 de oameni s-au adunat în oraș, țintind o moschee, dărâmând unul dintre pereții ei exteriori și avariand mai multe vehicule parcate în fața clădirii. Cincizeci și trei de polițiști au fost răniți de mulțime, salvarile fiind de asemenea atacate. A doua zi, revoltele s-au extins la Hartlepool, în nord-est. Magazine au fost vandalizate, o mașină de poliție a fost incendiata... Tot miercuri, a avut loc un miting în fața unui hotel din Manchester unde ar fi fost găzduiți migranți, iar unele ciocniri au izbucnit la Londra, lângă 10 Downing Street. Vineri seara, o altă seară de violență a izbucnit în Sunderland, cu ofițeri de poliție răniți. Manifestanții „vor plăti”, a spus ministrul britanic de interne Yvette Cooper.
Noi demonstrații sunt deja planificate pentru acest weekend. „Comunitatea musulmană este profund îngrijorată” după evenimentele de la Southport, în special cu „aceste adunări planificate în Regatul Unit și care vizează în mod special moscheile ”, a declarat Zara Mohammed, secretar general al Consiliului Musulman al Marii Britanii la AFP. Pentru că pentru autorități, care au făcut deja în jur de o sută de arestări, nu există nicio îndoială că manifestanții sunt „simpatizanți” sau chiar membri activi ai EDL, care speculează asupra religiei musulmane a făptuitorului. Întrebată pe un canal de televiziune dacă această ligă urmează să fie dizolvată, Angela Rayner a asigurat: „Avem legi și avem o listă cu grupurile pe care le monitorizăm. (...) Ministerul de Interne va examina în cadrul legal (ce se poate face).”
Până la 15 evenimente de anvergură pe an
Înființată în 2009, Liga engleză de apărare neagă oficial că este orientată politic. Și aceasta, în ciuda logo-ului său ambigu, constând dintr-o cruce roșie de tip templier, pe un fond alb și negru, și înconjurat de motto-ul latin „In hoc signo vinces” ( „Prin acest semn, vei cuceri” ). La originea grupului este Tommy Robinson . Acest bărbat de patruzeci de ani, condamnat de mai multe ori pentru huliganism, fraudă sau pentru atacul unui ofițer de poliție în afara serviciului, s-a alăturat pentru prima dată Partidului Național Britanic în 2004, la un moment dat în mod deschis anti-evreiesc, iar acum împotriva multiculturalismului, căsătoria între persoane de acelasi sex și pentru „remigrare” . Robinson a părăsit-o în cele din urmă, „pentru că nu și-a dat seama că era un partid rasist”, potrivit The Guardian .
În 2009, așadar, a creat EDL, presupus mai puțin „extremist”. Liga este de așteptat să se concentreze inițial pe orașul Luton din nordul Londrei, de unde este Tommy Robinson. În acel moment, orașul se confrunta cu demonstrații ale islamiștilor, care protestau împotriva paradei unui regiment britanic care a fost desfășurat în Afganistan. În fața acestei „amenințări” , EDL, mediatizat brusc, a atras mulți membri.
De-a lungul anilor, liga a luat amploare națională și a avertizat asupra pericolului „islamizării” țării, grație unei prezențe puternice, deja la acea vreme, pe YouTube și Facebook. Galvanizati de sosirea a sute de noi membri pe lună, activiștii conduc până la 15 demonstrații pe an, unele reunind până la 3.000 de oameni. Ei se bazează pe contra-proteste pentru a câștiga atenția, în special împotriva grupărilor antifasciste precum Unite Against Fascism. În timpul revoltelor din 2011, în timpul cărora cinci persoane au fost ucise, EDL a format „brigăzi” pentru „apărarea” cetățenilor, se spunea atunci.
Legături cu Breivik
Dar în același an, presa britanică a făcut dezvăluiri îngrijorătoare. Norvegianul Anders Breivik, terorist care a ucis 77 de persoane în Oslo și Utøya, susține că are „600 de membri EDL în prietenii săi de pe Facebook” . De asemenea, el a postat cu patru luni înainte de atacul său pe site-ul ligii, descriindu-l drept o „inspirație” și o „binecuvântare pentru toată Europa” . La sfârșitul anului 2011, grupul și-a pierdut și mai mult din influență atunci când doi dintre simpatizanții săi au fost urmăriți penal pentru că au planificat un atac împotriva unei moschei.
În ciuda declinului său cert din 2011, liga a cunoscut unele suișuri și coborâșuri, navigând pe diverse atacuri islamiste. În mai 2013, asasinarea soldatului Lee Rigby a atras sute de noi membri în decurs de 24 de ore. „Toată lumea s-a săturat! Ceea ce ai văzut astăzi este islamul!” , a proclamat Tommy Robinson în aceeași zi a atacului în timpul unui miting. În 2017, grupul a organizat o demonstrație anti-islam la Birmingham, a doua zi după atacul cu mașina din Westminster.
După câțiva ani de relativ calm, EDL reapare în 2023, pe marginea unei demonstrații pro-Palestina din 12 noiembrie, la Londra. Membrii ligii vin în lovitură cu militanții, la două săptămâni după atacul terorist al Hamas asupra Israelului. 145 de persoane au fost arestate. „Condamn scenele violente și total inacceptabile pe care le-am văzut astăzi de la EDL și susținătorii Hamas care au participat la Marșul Național pentru Palestina ”, a răspuns prim-ministrul la acea vreme, Rishi Sunak .
Pionierul „contra-jihadului”
De atunci, Tommy Robinson a revenit în prim plan. La începutul lunii iulie, a acordat un lung interviu psihologului canadian Jordan B. Peterson , controversat peste Atlantic pentru criticile sale la adresa feminismului. În acest interviu văzut de peste două milioane de ori, el discută despre originile Ligii engleze de apărare, numind-o „cea mai mare mișcare de protest văzută vreodată” în Regatul Unit și se asigură că liga a avut un rol benefic asupra societății britanice, permițând, în special, pentru a descoperi activitatea de proxenetism a anumitor bande criminale. „Toată lumea a spus că inventăm povești (...) Nu cerem nicio recunoaștere de la autorități, dar cifrele de arestare sunt acolo”, a declarat Tommy Robinson în timpul interviului.
Un discurs atent conceput pentru a atrage clasele muncitoare, potrivit unui studiu al lui Alice Sibley publicat în revista Oxford Academic . „Cîțiva factori explică (aderarea la EDL), inclusiv credința în diverse teorii ale conspirației, un sentiment de lipsă de apartenență la o comunitate (și) lipsa de reprezentare a partidelor politice”, a spus el.
De-a lungul anilor, EDL a fost în orice caz emulat la nivel internațional. Ea ar fi chiar pionierul „contra-jihadului” , o mișcare internațională definită de academicianul britanic Matthew Goodwin. Acest curent este „unit de credința că islamul și musulmanii reprezintă o amenințare fundamentală pentru resursele, identitățile și chiar supraviețuirea statelor occidentale” și că grupurile contra-jihad erau „mai confruntabile, haotice și imprevizibile decât tradiționale anti-imigranți și etnice. mișcările naționaliste din democrațiile occidentale”, explică el într-un document de la grupul de reflecție Chatham House.
Astfel, EDL a stabilit numeroase legături în întreaga lume, cu Liga Daneză de Apărare, din Danemarca, sau cu Liga Evreiască de Apărare, din Canada. În Birmania, Mișcarea 969, care militează pentru expulzarea minorității Rohingya, a declarat public că este inspirată de Liga engleză de apărare. În Franța, însă, nicio mișcare nu a pretins încă să imite EDL. Dar nu există nicio îndoială că influența sa va deveni mai semnificativă pe măsură ce atacurile cu cuțitul, asimilate actelor teroriste ca în Marea Britanie, vor crește.
Thugs attack police and a mosque ???? in Southport
— The Ummah Magazine (@ummah_magazine) July 30, 2024
Crowds of FAR RIGHT Thugs terrorise a peaceful vigil in #Southport
Inspired by Tommy Robinson and Reform - They spread hate and disrupt what should have been a dignified vigil for the poor souls attacked yesterday. pic.twitter.com/JnKkGx09rP