Indicatorii arată o creștere a cazurilor de Covid-19 în Europa ultimele săptămâni. Specialiștii subliniază importanța menținerii unor bune reflexe de protecție, scrie Le Figaro.
Sărbătorile se apropie iar circulația Covid-19 crește brusc în Europa. Cel mai recent Buletin Săptămânal de la Public Health France raportează o ușoară creștere a numărului de cazuri la medicii de familie și în spitale săptămâna trecută, în special în rândul celor cu vârsta de 65 de ani și peste. Această creștere coincide cu o creștere accentuată a detecției Sars-Cov-2 (+ 27,7%) în apele uzate în perioada 4 – 10 decembrie, continuând creșterea deja observată în săptămâna precedentă. Dovezi care arata că virusul circulă activ. La trei ani de la sfârșitul pandemiei, apare întrebarea inevitabilă: va strica din nou virusul sărbătorile de sfârșit de an?
În toată Europa
În alte părți ale Europei, situația este similară. „Observăm aceeași tendință ascendentă a circulației virusului în apele uzate din Belgia. Putem considera că virusul a devenit endemic în Europa și că acum este inclus în registrul virușilor „clasici” ”, subliniază Leslie Ogorzaly, coordonatorul proiectului Coronastep la Institutul de Știință și Tehnologie din Luxemburg, responsabil cu urmărirea virusurilor în apele uzate. „Cu toate acestea, acest lucru nu este surprinzător pentru că, ca și alte infecții respiratorii, suntem în perioada favorabilă pentru virus.”
O observație împărtășită (parțial) de profesorul Vincent Enouf, director adjunct al Centrului Național de Referință francez: „Membranele mucoase sunt mai susceptibile la infecții iarna și riscul este cu atât mai mare cu cât există o relaxare a gesturilor de barieră. Pe de altă parte, este dificil în acest stadiu să spunem că într-adevăr a devenit un virus de iarnă și, prin urmare, sezonier, pentru că vedem că nu a dispărut niciodată cu adevărat.
O nouă variantă suspectată
Potrivit specialiștilor, această reapariție a virusului este legată de apariția unei subvariante a lui Omicron, identificată sub denumirea JN.1. „Moștenirea genetică a acestei variante este apropiată de varianta BA.2.86, depistată în august. Datorită noilor mutații, este posibil ca acesta să fie mai puțin recunoscut de sistemul nostru imunitar, ceea ce ar putea explica predominanța sa ”, explică profesorul Enouf. Din noiembrie, autoritățile sanitare au estimat că această variantă câștigă teren în Franța și că ar putea deveni majoritară. „ Deocamdată nu este cazul”, spune profesorul. În timpul unui briefing de presă susținut pe 13 decembrie, experții din Public Health France au confirmat că aceasta reprezintă 39% din virusurile secvențiate .
Cu toate acestea, JN.1 nu prezintă nicio caracteristică care ar indica o virulență puternică. Deocamdată, deși este monitorizată, această variantă nu este responsabilă de o creștere a internărilor și nici nu se asociază cu forme grave la persoanele care nu prezintă un risc anume. Prin urmare, nimic nu sugerează că JN.1 este deosebit de îngrijorător. „Cu siguranță, o variantă mai transmisibilă care se sustrage imunității poate genera un nou val, dar putem avea variante care să nu afecteze dinamica epidemiei, astfel încât toate subliniile sunt supuse supravegherii și nu doar JN1 ”, insistă experții.
Cu două săptămâni înainte de Crăciun, Covid reprezintă o amenințare reală? „Diferenta mare fata de primele valuri este ca populatia a fost expusă la virus. Datorită vaccinării beneficiem deja de un anumit nivel de protecție. Chiar dacă noile variante scapă mai ușor de răspunsul nostru imunitar, suntem mai protejați împotriva formelor severe ”, își amintește profesorul Jean-Daniel Lelièvre, șeful departamentului de boli infecțioase de la Spitalul Henri-Mondor, din Créteil. Deși nu există nicio îndoială cu privire la progresia virusului, este totuși dificil de proiectat impactul său real în săptămânile următoare. „Datele nu ne permit să facem proiecții exacte pe faza descendentă a vârfului ”, crede medicul.
Importanța gesturilor de barieră
Când avem dubii, specialiștii atrag atenția că este important să nu lăsăm garda jos la gesturile de barieră. De fapt, virusul va ajunge probabil la mesele noastre de vacanță și transmiterea nu va fi întotdeauna prevenită. Pentru a limita acest risc, este important să se ia toate măsurile în timpul adunărilor de familie, în special pentru persoanele cu risc (vârstnici, imunodeprimate, femei însărcinate etc.) care sunt susceptibile de a dezvolta boli grave. „Evident că acest lucru este valabil pentru sărbătorii, dar este și despre anticipare. De obicei, dacă știi că vei fi în prezența unor persoane vulnerabile la masa de Crăciun, purtarea unei măști la cumpărături și toate pregătirile vor limita riscul de a deveni contagios”, subliniază profesorul Lelièvre.
În rest, se recomandă să atentie la călătorii și vaccin atât pentru Covid, cât și pentru gripă.