Coronavirus schimbă rutina înainte de Paștele Evreiesc. Zidul Plângerii a fost dezinfectat

03 Apr 2020 | scris de I.D.
Coronavirus schimbă rutina înainte de Paștele Evreiesc. Zidul Plângerii a fost dezinfectat Galerie foto (3)

La fiecare șase luni, înainte de Anul Nou Evreiesc (Rosh Hashana) și Paștele Evreiesc (Pesach), se face curățenie la Zidul Plângerii. Sunt adunate toate bilețelele înfipte printre blocurile din piatră ale Zidului (Kotel) din Ierusalimul Vechi, pentru a se lăsa loc pentru altele noi, scrie israel21c.org.

La 31 martie, această rutină a fost tulburată de pandemia de coronavirus, care ține morțiș să ne reseteze viețile.

Marţi dimineaţă, Zidul Plângerii  (Kotel Hama’aravi) a fost curăţat şi dezinfectat, ca pregătire pentru Pesach, dar în contextul pandemiei de coronavirus.

Milioane de persoane vizitează anual Zidul, din Israel şi din întreaga lume, iar mulţi dintre vizitatori vin special pentru a strecura între pietrele mari ale zidului bileţele în care îşi scriu rugăciuni şi dorinţe.

Aceste bileţele sunt scoase dintre blocurile de piatră de două ori pe an, înaintea Paştelui Evreiesc (Pesach) şi a Anului Nou Evreiesc (Rosh Hashana). Anul acesta, Paştele Evreiesc începe la 8 aprilie.

De fiecare dată după ce sunt înlăturate bileţelele de la Zidul Plângerii, acestea sunt sunt supuse unui ritual special de îngropare pe Muntele Măslinilor, scrie israelnationalnews.com.

„Anul acesta, bileţelele introduse între pietrele Zidului au fost scoase cu grijă, folosindu-se mănuşi şi instrumente din lemn de unică folosinţă” – au explicat surse din cadrul Ministerului israelian al Turismului.

„Apoi, partea de jos a suprafeţei Zidului a fost supusă unei acţiuni de dezinfectare” – au precizat sursele citate.

Ca urmare a situaţiei răspândirii coronavirusului, şi Israelul a introdus măsuri stricte de carantină.

În special, este interzisă adunarea oamenilor pentru rugăciuni colective atât în interior, cât și în aer liber, fapt care nemulţumeşte enorm comunitatea ultrareligioasă a ţării.

Totuşi pentru a nu împiedica continuarea procesului de rugăciune la lăcaşul sfânt pentru evrei, Guvernul a făcut o excepție şi a permis efectuarea a trei rugăciuni pe zi la Zidul Plângerii, cu participarea a cel mult zece persoane.

Există şi posibilitatea transmiterii online a gândurilor care trebuie aşternute pe hârtie, care ulterior trebuie introdusă printre blocurile din piatră ale zidului.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră