În Roma a început să crească percepția că cea mai neagră perioadă a fost depășită. Măsurile drastice de carantinare a populației, închiderea la propriu a tuturor cetățenilor în propriile case se pare că a dus la rezultatele așteptate în cea mai lovită țară de pandemie din lume.
Scăderea constantă a numărului de noi confirmați și o descredere ușoară a deceselor înregistrate începe să contureze ideea de reîntoarcere la normalitate. Când și cum se va face acest lucru este incert și ar avea loc sub teama de a declanșa o nouă izbucnire a pandemiei de coronavirus.
Autoritățile statului și reprezentanții medicali au demarat discuțiile legate de opțiunile pe care le au la ora actuală pentru a permite oamenilor să se întoarcă la muncă. Punctul de pornire este cumva înaintea confirmărilor cercetătorilor: persoanele infectate dezvoltă imunitate și nu mai pot contracta boală. O decizie trebuie să fie luată în scurt timp, mai ales în urma presiunilor de a redeschide economia țării și a limita repercursiunile economice deosebit de grave.
Mai mulți reprezentanți ai Guvernului discută despre posibilitatea de a permite cetățenilor vindecați să se întoarcă la muncă, menținând măsuri drastice de izolare, carantinare și distanțare socială. Printre aceștia se numără președintele regiunii Veneto, fostul prim-ministru Matteo Renzi și actual prim-ministru Giuseppe Conte.
Italia a fost prima țară, după China care a fost lovită direct și dur de pandemie, măsurile de carantinare a populației au fost instituite pe 9 martie și abia în ultima săptămână s-a înregistrat o scădere a numărului celor confirmați. Restul țărilor care au deja un număr foarte mare de cazuri Spania, Marea Britanie, SUA sunt încă pe partea ascendentă a curbei îmbolnăvirilor. Această situația plasează din nou Italia ca primă țară care va fi obligată să testeze ce măsuri se pot lua pentru a reporni economia și abia după trecerea unei perioade, se va putea declara dacă deciziile au fost corecte sau nu.
Posibilitatea de a permite doar cetățenilor care s-au vindecat de a merge la muncă va genera multiple discuții și probleme, mulți activiști vor interveni și chiar specialiștii au confirmat că ar încălca drepturile omului.
Michaela Marzano, profesor de filozofie în cadrul Universității Descarte din Paris: ”Se pare că se împart în două categorii oamenii: cei slabi și cei puternici. Și exact aceasta este situația actuală. Nu se pune problema unei discriminări, ci doar trebuie privite ca măsuri suplimentare de protecție”.
Aceasta este tendința la nivel golbal pentru a putea reporni economia: persoanele care au acești anticorpi obținuți în urma învingerii virusului COVID-19, ar putea reporni activitatea normală. Italia, Germania, SUA, China toate își îndreaptă atenția spre posibilitatea testării persoanelor tinere și eliberarea unor ”pașapoarte de imunitate” care ar permite eliberarea acestora din izolare.
Text publicat de New York Times.