„Convoiul Poporului” american se îndreaptă spre Washington

24 Feb 2022
 „Convoiul Poporului” american se îndreaptă spre Washington

Un grup de șoferi de camion americani a început miercuri o călătorie între California și Washington pentru a protesta împotriva restricțiilor cauzate de coronavirus, dupa modelul demonstrațiilor care au paralizat capitala Canadei, Ottawa timp de săptămâni, spune Reuters.

Peste două duzini de camioane cu 18 roți, împreună cu aproximativ 50 de camionete și vehicule de agrement, au părăsit Adelanto, California, la aproximativ 80 de mile (130 km) nord-est de Los Angeles. Auto-numitul „Convoi al Poporului” începe o călătorie de 11 zile către Beltway, o autostradă importantă care înconjoară capitala SUA, pentru a cere încetarea obligațiilor privind vaccinul și măștillor contra COVID-19.

"Acesta este pentru libertățile noastre, pentru drepturile noastre umane. Este suficient", a spus Ron Coleman, 61 de ani, un șofer de camion din Reno, Nevada, în timp ce se pregătea să facă călătoria de 2.500 de mile (4.000 de km).

Coleman, alt șofer de 45 de ani, a spus că grupu cere oprirea puterilor de urgență pe care politicienii americani le-au folosit pentru a implementa restricții legate de pandemie.

La Washington se fac pregătiri pentru sosirea așteptată a convoiului și alte proteste similare în zilele următoare. Pentagonul a declarat că a aprobat 400 de soldați Gărzii Naționale din Districtul Columbia, care nu vor purta arme, să ajute la posturile de trafic de sâmbătă până pe 7 martie.

Aproximativ 50 de vehicule tactice au mai fost omologate pentru a fi amplasate la posturile de circulație. În plus, până la 300 de soldați ai Gărzii Naționale din afara Washingtonului vor asista la posturile de trafic, dacă este necesar.

 

Președintele Camerei Statelor Unite, Nancy Pelosi, a spus că este „încrezătoare” în planurile de securitate pentru a proteja Washingtonul în timpul discursului președintelui Joe Biden privind starea Uniunii de marți viitoare.

Convoiul Poporului este de așteptat să sosească în zona Washington pe 5 martie, dar nu există planuri de a merge în Districtul Columbia propriu-zis, potrivit unui comunicat.

Brian Brase, un șofer de camion și unul dintre organizatori, a spus, indiferent de locul unde opresc camioanele, „nu plecăm de acolo” până când cerințele grupului nu sunt îndeplinite.

Brase a spus că se aștepta ca mii, poate zeci de mii, să participe. Organizatorii au declarat că convoiul este nepartizan, condus de camionagii și susținut de o gamă largă de minorități etnice și credințe religioase.

Șoferii de camion își fac cererile, chiar dacă majoritatea statelor din SUA au redus deja multe restricții. În California, unde începe convoiul, statul a ridicat săptămâna trecută obligațiile pentru măști solicitându-le doar în zonele cu risc ridicat, cum ar fi transportul public, școlile și instituțiile medicale.

Pennsylvania Convoy

Un alt convoi, format dintr-un singur vehicul cu 18 roți și o mână de camionete și SUV-uri, a părăsit Scranton, Pennsylvania - orașul natal al lui Biden - miercuri dimineață și s-a îndreptat către Beltway în timpul după-amiezii.

Vehiculul cu 18 roți a fost decorat cu steaguri americane și canadiene și cu sloganuri precum „Noi, oamenii, suntem uniți”, „Revoluția este aici” și „Există o singură rasă: rasa umană”.

Organizatorul Bob Bolus a declarat postului de televiziune de la Washington WJLA că convoiul său nu are intenția de a încălca legile sau de a bloca traficul, dar a avertizat că acest lucru s-ar putea întâmpla dacă nu sunt aprobate cererile lor privind restricțiile pandemice și costul combustibilului.

"Nu ne vor intimida și nici nu ne vor amenința. Noi suntem puterea, nu ei", a spus Bolus, un șofer de camion care deține o companie de remorcări.

În Canada, protestele au sufocat străzile din Ottawa pentru mai bine de trei săptămâni și au blocat cea mai aglomerată trecere terestră dintre Canada și Statele Unite timp de șase zile.

Premierul Justin Trudeau a invocat puteri de urgență rareori folosite pentru a pune capăt protestelor iar poliția canadiană a restabilit un sentiment de normalitate la Ottawa în weekend.

În Statele Unite, noile cazuri de COVID-19 și spitalizările din cauza coronavirusului au scăzut de la maximele istorice atinse în urmă cu o lună, deși aproape 2.000 de persoane pe zi mor încă din cauza bolii și numărul total de decese se apropie de 1 milion de când a început pandemia.

Sursa: Reuters

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră