Demisia vine după zile de lupte la cel mai înalt nivel la Comisie, scrie Politico.
După creșterea criticilor, controversatul ales al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un loc de muncă bine platit, și-a dat demisia cu doar câteva ore înainte de prima zi ca reprezentant pentru întreprinderile mici și mijlocii.
Numirea europarlamentarului german Markus Pieper în acest rol a atras critici la adresa deciziilor lui von der Leyen din partea comisarilor și a Parlamentului European, cu acuzații de favoritism.
„Președintele respectă și regretă decizia lui Markus Pieper de a nu-și prelua postul de trimis pentru IMM-uri pe 16 aprilie, așa cum era planificat”, se arată într-un comunicat publicat luni noaptea târziu, după ce Handelsblatt a publicat știrea.
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, se luptă cu acuzațiile de favoritism de când i-a acordat slujba bine plătită lui Pieper, care provine din același partid politic german. Pieper trebuia să înceapă rolul marți.
Peste jumătate dintre europarlamentarii din Parlamentul European au votat săptămâna trecută în favoarea unui amendament prin care i-a spus lui von der Leyen să relueze procesul de numire.
Pieper a semnat contractul pe 31 martie, în ciuda faptului că alți doi candidați selectați pentru post, ambele femei, au primit scoruri mai mari la teste în timpul procesului de selecție.
Controversa în jurul alegerii trimisului ei se adaugă la o listă tot mai mare de probleme potențiale pentru von der Leyen, în timp ce ea își dorește un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene.
Vicepreședintele Comisiei Europene Josep Borrell și comisarii Nicolas Schmit, Paolo Gentiloni și Thierry Breton, care lucrează cu toții sub comanda Ursulei, au criticat numirea lui Pieper, în semn că unitatea Comisiei scade pe măsură ce alegerile europene se apropie.
Vorbind cu ziarul Handelsblatt, Pieper a spus: „Așa cum Breton mi-a boicotat preluarea mandatului în prealabil în cadrul Comisiei, în prezent nu văd nicio posibilitate de a-mi îndeplini așteptările legitime asociate cu această funcție”.
Pieper a mai spus că decizia lui Breton de a-și pune la îndoială numirea a fost „lipsita de stil și motivată exclusiv de politica de partid”.
O declarație concisă publicată luni seara târziu include ceea ce pare a fi o referință la votul Parlamentului.
„Autonomia fiecărei instituții UE în numirea înalților săi funcționari trebuie respectată”, se arată în document. „Președintele a decis, așadar, să suspende redeschiderea procedurilor de selecție pentru funcția de trimis pentru IMM-uri până după alegerile europene.”
Demisia înainte de a prelua postul înseamnă că Pieper poate rămâne europarlamentar.