CNN: „Un incident catastrofal în zbor” a dus probabil la prăbușirea avionului care îl transporta pe șeful Wagner

26 Aug 2023
CNN: „Un incident catastrofal în zbor” a dus probabil la prăbușirea avionului care îl transporta pe șeful Wagner

Mai întâi a aparut ca o explozie de fum alb și apoi se vede un avion căzând, cu o dâră de fum sau vapori întinzându-se în spatele lui. Persoana care filmează videoclipul mărește în timp ce avionul coboară în spirală scăpat de sub control, dezvăluind că îi lipsește o aripă. CNN a analizat datele si sugerează că aeronava privată a experimentat cel puțin un „incident catastrofal în zbor” înainte de a se prăbuși.

Imaginile, publicate de instituția de presă de stat rusă RIA Novosti, par să arate momentele înainte ca un avion privat care se presupune că îl transporta pe liderul mercenar Evgheni Prigojin să se prăbușească într-un câmp la nord-vest de Moscova, în timp ce se afla în drum spre Sankt Petersburg.

CNN a analizat datele și videoclipurile de zbor și a intervievat experți în aviație și explozivi, pentru a pune cap la cap ceea ce s-a întâmplat în minutele care au precedat accidentul. Analiza sugerează că aeronava privată a experimentat cel puțin un „incident catastrofal în zbor” înainte de a se prăbuși. Videoclipul disponibil nu arată acel eveniment catastrofal.

Un manifest de pasageri publicat miercuri de agenția rusă de aviație civilă, Rosaviatsia, a arătat că numele lui Prigojin și cel al comandantului superior al lui Wagner, Dmitri Utkin, se numără printre cei șapte pasageri și trei membri ai echipajului, despre care ministerul serviciilor de urgență din Rusia a declarat că au fost uciși.

Autoritățile ruse nu au confirmat încă oficial moartea lui Prigojin, dar, recunoscând prăbușirea în comentariile publice de joi, președintele rus Vladimir Putin s-a referit la el la timpul trecut .

Rosaviatsia a declarat că a lansat o anchetă pentru „circumstanțele și cauzele accidentului”. Comisia de anchetă a deschis și o anchetă penală.

Accidentul a survenit la două luni până la o zi după ce Prigojin a lansat o revoltă de scurtă durată împotriva conducerii militare a Rusiei, reprezentând o provocare fără precedent pentru autoritatea lui Putin.

Pentagonul a declarat joi că Prigojin a fost „probabil” să fi murit în accident. Oficialii de informații din SUA și vest cu care a vorbit CNN cred că a fost deliberat. Oficialii au spus că este prea devreme pentru a determina ce a dus la doborârea avionului, dar că o posibilitate explorată a fost o explozie la bord.

Au existat multe speculații. Dar nu au fost prezentate dovezi care să indice implicarea Kremlinului sau a serviciilor de securitate ruse în accident.

Experții intervievați de CNN spun că dovezile disponibile indică faptul că accidentul era puțin probabil să fi fost cauzat de o defecțiune mecanică. Coborârea dramatică a avionului, modul în care s-a dezintegrat în aer și amploarea câmpului de resturi indică o explozie, au spus ei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră