CIA a raportat Belgiei că Ucraina ar putea fi autoarea sabotajului de la Nord Stream

11 Iun 2023
CIA a raportat Belgiei că Ucraina ar putea fi autoarea sabotajului de la Nord Stream

La scurt timp după sabotarea conductei Nord Stream la sfârșitul lunii septembrie 2022, informațiile militare belgiene au primit informații despre aceasta de la americanii din CIA. Acestea au subliniat presupusul rol al Ucrainei în sabotaj, scrie sâmbătă ziarul De Tijd pe baza unor surse bine informate, scrie radiodifuziunea de stat din Belgia RTBF

Potrivit cotidianului, acest lucru ilustrează modul în care serviciile de informații occidentale, inclusiv cele belgiene, sunt conștiente de luni de zile că Ucraina este probabil implicată într-unul dintre cele mai brutale și periculoase atacuri împotriva unei infrastructuri energetice europene. Acest lucru ar fi putut pune sub tensiune alianța cu Ucraina. Înainte de invadarea Ucrainei de către armata rusă, Germania era foarte dependentă de gazul natural rusesc. 

În plus, francezul Engie, olandezul Gasunie și germanul Wintershall, precum și rusul Gazprom au investit în Nord Stream 1. Ministrul Apărării Ludivine Dedonder (PS) nu comentează. „Nu comunicăm despre activitatea serviciului nostru de informații sau despre contactele pe care le are cu serviciile partenere”, precizează purtătorul de cuvânt al acestuia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră