China a lansat prima rețea 10G din lume în noul său oraș inteligent Xiong’an, pe care unele publicații l-au numit „oraș-fantomă”. Această infrastructură ultrarapidă va permite dezvoltarea unei game de aplicații futuriste, de la rețele pentru mașini autonome la spații online de realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR), precum și aplicații performante pentru orașe inteligente. Internetul de mare viteză va stimula, de asemenea, inovațiile în domeniul modelelor lingvistice mari (LLM) și al altor aplicații de inteligență artificială, scrie InterestingEngineering
Parcă mai ieri companiile își promovau rețelele 5G cu demonstrații spectaculoase de viteză și intervenții chirurgicale robotice realizate de la distanță, fără întârziere.
Astăzi însă, China pare să fi dus industria la un nou nivel, lansând prima rețea de bandă largă 10G din lume, în megapolisul său futurist, Xiong’an.
Serviciul a fost implementat în colaborare de Huawei și China Unicom, utilizând tehnologia 50G-PON – un standard de ultimă generație care permite viteze uluitoare și latență aproape inexistentă.
Noua rețea 10G a Chinei
Noua tehnologie de bandă largă va permite conexiuni extrem de fluide, oferind utilizatorilor posibilitatea de a descărca fișiere video de mari dimensiuni în doar câteva secunde și de a juca prin cloud fără aproape niciun decalaj la comenzi.
Mai mult decât atât, China consideră că 10G va permite crearea unui oraș inteligent interconectat al viitorului.
Xiong’an, noul centru al inovării tehnologice al Chinei, a fost conceput ca o metropolă de înaltă tehnologie. Situat la aproximativ 70 de mile sud-vest de Beijing, acest district urban a fost introdus în lume în 2017 ca un proiect vizionar sub patronajul președintelui Xi Jinping.
Acum, Xiong’an găzduiește cea mai rapidă rețea de internet din lume, conform MSN. Conectivitatea 10G permite viteze de descărcare de 10 gigabiți pe secundă, ceea ce va permite descărcări incredibil de rapide și streaming video 8K fără întreruperi.
Aceasta va deschide, de asemenea, o serie de aplicații futuriste. Acestea includ rețele de mașini autonome, spații online de realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR), precum și aplicații puternice pentru orașele inteligente. Internetul de mare viteză va permite și inovații în modelele lingvistice mari (LLMs) și alte aplicații de inteligență artificială.
Xiong’an: Metropolă futuristă sau oraș fantomă?
China își dorește de mult timp să devină lider mondial în inovația tehnologică, iar lansarea rețelei 10G în Xiong’an face parte dintr-o inițiativă națională mai amplă. Se așteaptă ca serviciul să fie extins în curând și în alte regiuni. Potrivit autorităților, districtul Xiong’an este locul ideal pentru acest demers, fiind proiectat încă de la început cu infrastructură verde, inteligentă și inovatoare.
Conform unei relatări recente a agenției Xinhua, Xiong’an a fost dezvoltat pe baza conceptului urban „cercul de viață de 15 minute” — ideea ca fiecare locuitor să poată avea acces, în cel mult 15 minute de mers pe jos, la toate serviciile esențiale de cumpărături și recreere.
Cu toate acestea, unele surse susțin că Xiong’an suferă de lipsa vieții reale, fiind un „oraș-fantomă” fără suficienți locuitori. Un raport Bloomberg indică faptul că orașul a costat peste 100 de miliarde de dolari, dar nu a reușit să atragă suficient interes din partea sectorului privat pentru a încuraja relocarea populației. În timp ce majoritatea țărilor sunt încă în plin proces de extindere a rețelelor 5G, China pare să fi oferit deja o privire asupra viitorului cu această nouă rețea 10G. Rămâne de văzut dacă însăși populația Chinei crede în viziunea utopică ce stă la baza acestei ambițioase revoluții tehnologice.