În prima zi de manevre militare care va dura până luni, Taipei a declarat sâmbătă că a detectat cel puțin nouă nave de război și 71 de avioane militare, scrie Le Figaro.
Exercițiile militare lansate sâmbătă, 8 aprilie, de China în strâmtoarea Taiwan vizează „încercuirea totală” a insulei, potrivit televiziunii de stat chineze. „Exercițiul de astăzi se concentrează pe capacitatea de a obține controlul asupra mării, spațiului aerian și informațiile […] pentru a crea descurajare și încercuire totală” a Taiwanului, a spus CCTV. Locația exactă a acestor operațiuni nu este cunoscută.
Cea mai îngustă parte a strâmtorii Taiwan între coasta chineză și insulă este de aproximativ 130 de kilometri. Potrivit CCTV, distrugătoarele, lansatoarele rapide de rachete, avioanele de luptă, tancurile și bruitorii sunt mobilizate în special pentru aceste exerciții. Partidul Comunist Chinez „a creat în mod deliberat tensiune în strâmtoarea Taiwan (...) care are un impact negativ asupra securității și dezvoltării economice a comunității internaționale”, a spus ministerul, adăugând că numărul navelor de război detectate în jurul insulei la Ora locală 16:00 (0800 GMT) a însumat acum nouă, iar cea a avioanelor de luptă 71.
Exerciții cu foc real
Armata chineză a lansat sâmbătă aceasta trei zile de exerciții militare în strâmtoarea Taiwan, pe fondul tensiunilor cu insula. Aceste manevre „servesc drept avertismente serioase împotriva coluziunii dintre forțele separatiste care caută „independența Taiwanului” și forțele externe, precum și activitățile lor provocatoare” , a avertizat într-un comunicat de presă un purtător de cuvânt al armatei chineze, Shi Yi. Exercițiile cu foc real vor avea loc luni în strâmtoarea Taiwan, lângă coasta Fujian (est), provincia care se află în fața insulei, au mai spus autoritățile maritime locale.
Anunțurile urmează vizitei președintelui taiwanez Tsai Ing-wen în Statele Unite săptămâna aceasta, unde s-a întâlnit miercuri cu Kevin McCarthy, Președintele Camerei Reprezentanților și a treia persoană din statul SUA. Beijingul a promis imediat „măsuri ferme și puternice” ca răzbunare. China vede cu nemulțumire apropierea la lucru în ultimii ani între autoritățile taiwaneze și Statele Unite, care în ciuda absenței relațiilor oficiale oferă insulei un sprijin militar substanțial.
China consideră Taiwan (23 de milioane de locuitori) drept una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reușit să o reunească cu restul teritoriului său de la sfârșitul Războiului Civil Chinez în 1949. SUA au recunoscut Republica Populară Chineză în 1979 și ar trebui în teorie nu au contact oficial cu Republica Chineză (Taiwan), în baza „principiului o singură China” apărat de Beijing.
De joi, Beijingul a intensificat presiunea militară asupra Taiwanului prin trimiterea de nave de război și avioane în strâmtoare. De câteva zile, China și-a întărit și prezența gărzilor de coastă în strâmtoare pentru patrule excepționale. Vineri, jurnaliştii AFP din Pingtan au zărit o navă militară şi cel puţin două elicoptere militare care tranzitează strâmtoarea Taiwan. Nu era clar, însă, dacă mișcările au reprezentat o creștere a numărului obișnuit de patrule chineze în zonă.
Oricine crede că China va face compromisuri în privința Taiwanului își face iluzii. » i-a spus președintele chinez Xi Jinping președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
În august, Beijingul a lansat manevre militare fără precedent în jurul Taiwanului, când democratul Nancy Pelosi, care l-a precedat pe Kevin McCarthy, a vizitat insula. Aceste manevre militare vin și a doua zi după o vizită de stat în China a lui Emmanuel Macron, în timpul căreia a fost pusă problema Taiwanului cu președintele chinez Xi Jinping.
„Conversația a fost densă și sinceră” pe acest subiect, a declarat vineri Palatul Elysée. „Oricine crede că China va ajunge la un compromis în privința Taiwanului își face iluzii”, a asigurat-o joi, Xi Jinping, pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei întâlniri la Beijing, potrivit comentariilor raportate de diplomația chineză.