China avertizează UE cu privire la „pericolul” de a urma SUA privind restricțiile comerciale

03 Apr 2023
China avertizează UE cu privire la „pericolul” de a urma SUA privind restricțiile comerciale

Europa ar trebui să respingă cererile Washingtonului de a reduce comerțul cu Beijingul, a spus un diplomat chinez înalt, avertizând că orice țară care distruge legăturile de afaceri cu națiunea sa va face acest lucru „pe propriul risc”, scrie FinancialTimes

Fu Cong, ambasadorul Chinei în UE, a susținut că SUA „nu se vor opri la nimic” pentru a perturba relațiile normale dintre bloc și China, adăugând că o „tendință protecționistă” este în creștere în Europa.

„Cine, cu mintea sănătosă, ar abandona o astfel de piață atât de mare ca China?” a declarat Fu Cong pentru Financial Times, avertizând politicienii europeni să nu submineze sentimentul pozitiv al afacerilor față de China. „Va fi doar pe propriul lor risc.”

Ambasadorul a evidențiat Țările de Jos pentru că „au cedat presiunii SUA”, anunțând restricții la exporturile către China a tehnologiei sale de fabricare a semiconductoarelor de vârf în acest an. El a sugerat că Beijingul ar putea avea relații în funcție de amploarea controalelor.

„Sperăm că guvernele europene și politicienii europeni vor putea să vadă unde se află interesele lor și apoi să reziste presiunii nejustificate din partea SUA”, a spus Fu, îndemnând UE să persiste în eforturile sale pentru „autonomie strategică”.

Referindu-se la Țările de Jos, el a adăugat: „Trebuie să fie conștienți de faptul că China nu poate să stea acolo și să vadă că propriile interese sunt călcate în picioare în acest fel fără a lua nicio acțiune ca răspuns”.

Fu a vorbit în aceeași zi în care Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a promis că va înăspri controlul asupra fluxurilor comerciale și de investiții în domenii tehnologice sensibile, cum ar fi calculul cuantic și inteligența artificială.

Bruxelles-ul trebuie să dezvolte „noi instrumente defensive” pe măsură ce își actualizează politicile de securitate în fața unei Chine din ce în ce mai asertive, a spus von der Leyen într-un discurs. „O politică puternică între Europa și China se bazează pe o coordonare puternică”. .  și pe dorința de a evita tacticile de împărțire și cucerire cu care știm că ne putem confrunta.”

SUA și-au intensificat eforturile pentru a-i convinge pe aliați să-și întărească abordarea față de China, pe măsură ce relațiile dintre cele două superputeri economice se acru din cauza Taiwanului și a sprijinului Beijingului pentru Rusia. Von der Leyen încearcă să orienteze o linie distinctă față de SUA, subliniind că obiectivul ei nu este „decuplarea” de China, ci mai degrabă „reducerea riscului”.

Legăturile de afaceri ale Chinei cu unele țări europene rămân puternice. Companiile germane au investit anul trecut un record de 11,5 miliarde de euro în China, potrivit unui articol publicat miercuri de think-tank-ul german Institut der deutschen Wirtschaft.

Propunerile recente ale UE de reducere a dependenței de importurile din China includ îmbunătățirea aprovizionării cu materii prime esențiale și stimularea producției interne de tehnologie ecologică. Noile instrumente de apărare comercială permit, de asemenea, UE să riposteze împotriva intimidării economice și să limiteze accesul companiilor sau producătorilor chinezi subvenționați de stat care folosesc muncă forțată.

„Multe dintre măsuri încalcă de fapt regulile Organizației Mondiale a Comerțului”, a spus Fu, sugerând că Beijingul se va plânge oficial organismului cu sediul la Geneva.

SUA și aliații săi acuză China că dăunează sistemului comercial global prin utilizarea unor subvenții industriale masive, restricții asupra investițiilor interne și încălcări ale protecției proprietății intelectuale.

Ratificarea unui acord de investiții UE-China a stagnat în 2021, după ce Beijingul a impus sancțiuni membrilor parlamentului european. Fu a spus că speră că conducerea UE va „aduna suficient curaj și, de asemenea, forță politică” pentru a acorda aprobarea finală a acordului.

Întrebat dacă China va ridica sancțiunile pentru a debloca procesul, el a spus că Beijingul este deschis la „toate soluțiile, atâta timp cât acestea se bazează pe reciprocitate și egalitate”.

Ambasadorul a spus că a fost o greșeală pentru UE să permită războiului din Ucraina să dicteze relațiile sale cu China.

„Nu cred că este o abordare rațională de a lega relația cu China doar de criza ucraineană”, a spus el, adăugând că „interesele legitime de securitate” ale Rusiei trebuie respectate: „Nu este la fel de alb și negru așa cum unii oameni cred că este.”

Dar el a susținut că există „loc de negociere și chiar pentru China și UE să își unească mâinile în promovarea păcii”.

El a adăugat că „nicio posibilitate nu este exclusă” în ceea ce privește un potențial apel telefonic sau întâlnire între președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, menționând că înalți oficiali chinezi au fost în contact cu omologii lor ucraineni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră