Ursula von der Leyen: "China încearcă să schimbe ordinea mondială și să se pună în centrul acesteia"

30 Mar 2023
Ursula von der Leyen: "China încearcă să schimbe ordinea mondială și să se pună în centrul acesteia"

Înainte de o călătorie în China săptămâna viitoare împreună cu președintele Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, cere o politică mai dură cu privire la China. UE va „reevalua” acordul comercial din 2020 cu China și va introduce o nouă strategie privind securitatea economică, a spus șeful Comisiei, scrie Politico

Europa trebuie să fie „mai îndrăzneață” față de China, care a devenit „mai represivă în țară și mai asertivă în străinătate”, potrivit președintelui Comisiei Europene.

Într-un discurs înaintea vizitei sale în China săptămâna viitoare, Ursula von der Leyen a avertizat joi Beijingul să nu se alăture Moscovei pentru a aduce un compromis de pace în Ucraina, spunând: „Modul în care China continuă să interacționeze cu războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru Relațiile UE-China în viitor.”

Ea a sugerat, pentru prima dată, că UE ar putea înceta urmărirea unui acord comercial de referință cu China, care a fost încheiat în 2020, dar ulterior blocat de Parlamentul European după ce unii dintre membrii săi au fost sancționați de Beijing.

„Trebuie să recunoaștem că lumea și China s-au schimbat în ultimii trei ani – și trebuie să reevaluăm CAI în lumina strategiei noastre mai largi pentru China”, a spus ea la un eveniment co-găzduit de Centrul European de Politică și Merics, referindu-se la acordul comercial cu China, cunoscut sub numele de Acord cuprinzător pentru investiții (CAI)

În timp ce Ursula von der Leyen a comentat critic despre China în trecut, aceasta este prima dată când șeful UE ține un discurs complet despre relațiile blocului cu Beijing. Arătând situația din Taiwan, încălcările drepturilor omului în Xinjiang și represaliile economice împotriva Lituaniei, ea a spus: „Aceste acțiuni de escaladare indică o China care devine mai represivă în țară și mai asertivă în străinătate”.

„Suntem îngrijorați de ceea ce se află în spatele acestei reveniri pe scena globală”, a spus von der Leyen, care va călători săptămâna viitoare în China împreună cu președintele francez Emmanuel Macron. „De ceva timp am observat o întărire foarte deliberată a poziției strategice generale a Chinei. Și acum a fost însoțit de o creștere a acțiunilor din ce în ce mai asertive.”

Ea a criticat în special legăturile dintre Xi Jinping și Vladimir Putin, liderii chinezi și ruși, care s-au întâlnit săptămâna trecută la Moscova.

„Cele mai grăitoare”, a spus von der Leyen, „au fost cuvintele de despărțire ale președintelui Xi la adresa lui Putin pe treptele din afara Kremlinului, când a spus: „În acest moment sunt schimbări, de genul pe care nu le-am văzut de 100 de ani. Și noi suntem cei facem aceste schimbări împreună.”

„Obiectivul clar al Partidului Comunist Chinez este o schimbare sistemică a ordinii internaționale pentru a pune China în centru... Am văzut la Moscova spectacolul de prietenie care spune o mie de cuvinte despre această nouă viziune pentru ordinea internațională”, a spus ea.

Ea a cerut, de asemenea, țărilor UE să facă o „utilizare mai îndrăzneață și mai rapidă” a noilor instrumente economice împotriva Chinei, inclusiv controlul subvențiilor externe și o nouă politică împotriva constrângerii economice. Consiliul UE, reprezentând statele membre ale UE, s-a ferit de a supraîmputernici Comisia să ia decizii privind pedepsirea țărilor.

Pe fondul a ceea ce ea a descris ca fiind o relație economică „dezechilibrată”, von der Leyen a spus că UE va introduce o nouă strategie de securitate economică în cursul acestui an.

„Europa ar trebui să dezvolte un instrument țintit pentru investițiile în afara țării. Acest lucru s-ar referi la un număr mic de tehnologii sensibile în care investițiile pot duce la dezvoltarea capacităților militare care prezintă riscuri pentru securitatea națională”, a spus ea. 

„Trebuie să ne asigurăm că capitalul, expertiza și cunoștințele companiilor noastre nu sunt folosite pentru a spori capacitățile militare și de informații ale celor care sunt, de asemenea, rivali sistemici”.

UE, a adăugat ea, trebuie să „și definească relația viitoare cu China” în domenii sensibile de înaltă tehnologie, cum ar fi microelectronica, calculul cuantic, robotica, inteligența artificială și biotehnologia. 

În ciuda tuturor apelurilor de adeziune pentru o acțiune defensivă,Ursula von der Leyen a încheiat discursul cu o notă de optimism prudent. "China este un amestec fascinant și complex de istorie, progres și provocări. Și va defini acest secol", a spus ea.

„Dar povestea noastră despre modul în care relaționăm cu China nu este încă scrisă pe deplin – și nu trebuie să fie una defensivă”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră