Cine beneficiază de creșterea prețurilor la gaze în Europa? China este unul dintre învingătorii crizei energetice cauzate de războiul rusesc din Ucraina. Un important importator de energie, China se confruntă cu o încetinire a cererii sale interne. În ultimele luni, și-a revândut surplusul de gaz natural lichefiat (GNL) pe piețe ale căror prețuri bat recorduri. Iar acest GNL, foarte căutat de Europa, vine, printre altele, din Rusia, scrie Radioteleviziunea din Belgia RTBF.
Este un paradox al crizei energetice prin care trecem. Gazul rusesc, care nu mai ajunge în Europa prin conductele obișnuite, se întoarce parțial acolo prin China, la un preț mai ridicat. Pe măsură ce Europa încearcă să iasă din dependența sa energetică de Rusia, creează o nouă formă de dependență atât față de Rusia, cât și față de China, finanțând generos economiile acestora .
Colac de salvare
Financial Times a explicat recent cum China a devenit colacul de salvare a Uniunii Europene care încearcă cu disperare să-și asigure stocurile de gaze în așteptarea iernii. Miracol: obiectivul de a umple rezervele la 80% până în noiembrie a fost deja atins, în ciuda reducerilor livrărilor rusești și a opririi gazoductului NordStream1. Cota Rusiei în importurile de gaze din Uniunea Europeană a scăzut în șase luni de la 40% la 9%, potrivit Comisiei.
În același timp, importurile de GNL în UE au crescut cu 60% față de 2021. Transportat pe nave, gazul lichefiat își vede volumul redus de 600 de ori! Prin urmare, fiecare transportator de GNL conține un potențial energetic gigantic.
China importă prea mult GNL
Unul dintre jucătorii neașteptați ai acestui miracol este China. Cu toate acestea, Beijingul nu este un exportator tradițional de gaze: în ciuda producției sale în creștere, trebuie să importe 40% din nevoile sale. Dar economia chineză a încetinit în ultimele luni, printre altele din cauza politicii zero Covid, care a impus închideri și opriri de producție.
Cel mai mare importator mondial de GNL, China, are acum prea mult gaz și îl reintroduce pe piață. Această ofertă neașteptată vine în întâmpinarea nevoii imense a Europei, gata să plătească un preț mare pentru a pune mâna pe acest GNL.
Revânzare pe piața spot
Companiile energetice chineze sunt în mare parte câștigătoare: și-ar vinde mărfurile la prețul de două până la trei ori mai mare decât europenii pe piața spot. Spre deosebire de piața futures, piața spot face posibilă cumpărarea în numerar a mărfurilor care există fizic și al căror transport este deja în curs.
Grupul Sinopec, cel mai mare rafinător de petrol din China, a vândut 45 de livrări complete de GNL în acest fel. Se estimează că China a vândut cel puțin 4 milioane de tone de GNL în exces în acest an. Acest volum reprezintă 7% din gazele naturale importate de Europa în primele șase luni ale acestui an.
Mărturisirea chineză
Beijingul a rămas discret până de curând cu privire la aceste operațiuni benefice. Cotidianul chinez Global Times tocmai a publicat un articol în care recunoaște deschis mecanismul: „Companiile chineze de GNL își măresc aprovizionarea pe fondul cererii în creștere din partea clienților europeni”. Articolul explică că în august, companiile chineze și-au mărit din nou achizițiile din străinătate cu peste 10% pentru a revinde gazul către clienții europeni. Oricum, originea acestui gaz rămâne neclară.
Pentru site-ul specializat oil.com, răspunsul este evident: China revinde „în liniște” gazul rusesc în Europa. Importurile sale de GNL din Rusia au crescut cu aproape 30% față de un an mai devreme, în timp ce alte importuri de energie au scăzut. Cererea internă de GNL a scăzut într-adevăr drastic din cauza dificultăților de sănătate, climatice și economice ale țării.
Prețul înmulțit cu doi sau trei
Beijingul nu mai ascunde acest lucru: operatorii chinezi cumpără încărcăturile de gaz disponibile pentru a le revinde europenilor, înmulțind prețul cu doi sau trei în acest proces, potrivit oil.com. Aceste companii bagă în buzunar astfel profitul extras din rolul lor de intermediar între doi actori majori și interdependenți dar care nu mai vor sa facă afaceri in direct, Rusia și Europa.
Cât timp va continua această anomalie? Experții subliniază că, de îndată ce creșterea economică chineză se va relua, țara va înceta să mai vândă GNL achiziționat din Rusia sau din altă parte, pentru a permite industriei sale să-și revină. La rândul ei, Europa, luată prin surprindere de comportamentul Rusiei, își reorganizează radical piața energetică, accelerându-și obiectivul de reducere a consumului de combustibili fosili. Dependența de gaze și petrol ar trebui redusă în următorii ani.