Charles Michel, președintele Consiliului European, renunță să candideze la alegerile europene

26 Ian 2024
Charles Michel, președintele Consiliului European, renunță să candideze la alegerile europene

Această retragere are loc după anunțul, în urmă cu mai puțin de trei săptămâni, că se va afla în fruntea listei Mișcării Reformiste pentru alegerile europene care vor avea loc în iunie, scrie Le Monde

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că renunță, în sfârșit, să mai candideze la alegerile pentru Parlamentul European programate pentru începutul lunii iunie, denunțând ceea ce el consideră a fi „ atacuri personale  [care] au tot mai multă , într-un text publicat pe Facebook vineri 26 ianuarie. A fost șeful listei Mișcării Reformiste.

„Nu voi fi candidat la alegerile europene”, a adăugat el, subliniindu-și dorința de a-și îndeplini responsabilitățile actuale „cu hotărâre” până la final. În urmă cu mai puțin de trei săptămâni, oficialul belgian în vârstă de 48 de ani, care a condus timp de patru ani reuniunile șefilor de stat sau de guvern din cele 27 de țări ale Uniunii Europene (UE), a creat o surpriză anunțând că intenționează să își părăsasca funcția prematur, în iulie, pentru a se dedica campaniei pentru alegerile europene.

Critici puternice exprimate atunci când candidatura a fost anunțată

Acest anunț a zguduit calendarul, ridicând întrebări spinoase în jurul succesiunii sale și lansând, la rândul său, cursa pentru „locuri de top” la Bruxelles. De asemenea, ea a stârnit critici puternice, uneori venind din propria lui tabara politica. „Căpitanul părăsește nava în mijlocul unei furtuni”, a spus europarlamentarul olandez Sophie in 't Veld, de la Renew Europe (centriști și liberali).

Aparținând aceleiași generații de lideri pro-europeni ca si Emmanuel Macron sau luxemburghezul Xavier Bettel, Charles Michel a fost ales în 2019 pentru a-i succeda polonezului Donald Tusk în fruntea Consiliului European. O poziție prestigioasă, dar și periculoasă – adesea ingrată –, unde căutarea consensului necesită contorsiuni dificile.

Programate în perioada 6-9 iunie în cele 27 de țări UE, alegerile europene vor duce la o reînnoire a șefilor principalelor instituții UE, care trebuie să reflecte echilibrul politic rezultat în urma scrutinului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră