Ungaria, condamnată la CEDO pentru încălcarea libertății de expresie

17 Mai 2016 | scris de Cristi Ionescu
Ungaria, condamnată la CEDO pentru încălcarea libertății de expresie

Condamnarea definitivă, pronunțată în unanimitate de Marea Cameră, instanța supremă a CEDO, vizează șapte parlamentari membri ai două mici partide de opoziție, care se opun formațiunii de guvernământ FIDESZ, condusă de premierul Viktor Orban..

Unii dintre respectivii parlamentari au afișat pancarte prin care acuzau FIDESZ că "fură, trișează și minte" și că a cedat "mafiei naționale a tutunului" în timpul adoptării unor legi privind vânzările de tutun. Ceilalți au depus o mică roabă cu pământ în fața lui Viktor Orban și au afișat o pancartă prin care criticau adoptarea unei legi agricole controversate.

Parlamentarii au fost condamnați la plata unor amenzi între 170 și 600 de euro.

În septembrie 2014, CEDO a precizat că libertatea lor de expresie a fost încălcată de autoritățile ungare, însă Ungaria a cerut reexaminarea cazului în fața Marii Camere. Potrivit CEDO, la momentul faptelor, procedura parlamentară nu le oferea deputaților vizați "garanțiile procedurale elementare" pentru a contesta măsurile disciplinare luate împotriva lor.

CEDO a decis că Budapesta trebuie să le plătească reclamanților valoarea amenzilor pe care aceștia au fost nevoiți să le achite. (sursa)

Alte stiri din Externe

Ultima oră