Ce schimbă demiterea lui Kevin McCarthy pentru sprijinul american pentru Ucraina

04 Oct 2023
Ce schimbă demiterea lui Kevin McCarthy pentru sprijinul american pentru Ucraina

Liderul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a fost demis din funcție marți, criticii acuzându-l că a încheiat un acord secret” cu președintele Joe Biden privind un posibil ajutor pentru Ucraina. Ajutorul militar acordat Ucrainei în acest moment este în medie de 86 de milioane de dolari pe zi (81,8 milioane de euro) sau 2,7 miliarde de dolari pe lună (2,57 miliarde de euro), scrie Le Monde.

Criticii săi l-au acuzat că a negociat un buget provizoriu cu democrații pentru a evita o închidere; Republicanul Matt Gaetz, care a condus revolta, l-a acuzat de asemenea că a încheiat un acord secret cu președintele Joe Biden privind un posibil pachet pentru Ucraina. Aripa dreaptă a Partidului Republican se opune ferm eliberării de fonduri suplimentare pentru Kiev, considerând că acești bani ar trebui folosiți în schimb pentru combaterea crizei migrației de la granița dintre Statele Unite și Mexic.

De marți, Joe Biden a lucrat pentru a-i asigura pe aliații Statelor Unite cu privire la sustenabilitatea sprijinului american pentru Ucraina. El a organizat o conferință telefonică pentru „coordonarea ajutorului suplimentar pentru Ucraina”, a spus Casa Albă într-un scurt comunicat de presă.

La rândul său, Departamentul Apărării a emis o declarație, amintind că mai sunt disponibile 5,4 miliarde de dolari în echipamente pentru Ucraina și 1,6 miliarde de dolari pentru a-și reînnoi propriile stocuri după ce a transferat în Ucraina arme și muniții.

„Avem suficiente autorități de finanțare pentru a satisface nevoile Ucrainei de ceva timp, dar avem nevoie ca Congresul să acționeze pentru a ne asigura că nu există nicio întrerupere a sprijinului nostru, în special în timp ce Departamentul Apărării încearcă să-și completeze stocurile”, a declarat secretarul de presă adjunct al Pentagonului Sabrina Singh.

Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), ajutorul militar acordat Ucrainei este în medie de 86 de milioane de dolari pe zi (81,8 milioane de euro) sau 2,7 miliarde de dolari pe lună (2,57 miliarde de euro). Camera Reprezentanților este de așteptat să rămână fără un "speaker" cel puțin o săptămână. Mai mulți republicani au spus că plănuiesc o întâlnire pe 10 octombrie pentru a discuta despre posibilii succesori ai lui Kevin McCarthy și că un vot va avea loc pe 11 octombrie.

Deși este prea devreme pentru a ști cine îi va succeda lui McCarthy, un grup de aleși reuniți în grupul „Republicanii pentru Ucraina” printre care Steve Scalise, Tom Emmer, Jim Jordan, Byron Donalds sau Patrick McHenry, a creat un tablou de bord care rezumă poziționarea aleșilor republicani față de Ucraina, cu note de la A (pentru „excelent”, cei care susțin Kievul) la F (pentru „foarte rău”, cei care votează în general împotriva măsurilor de sprijin).

Alte stiri din Externe

Ultima oră