CDC emite recomandări pentru bărbații care doresc să alăpteze bebeluși

07 Iul 2023
CDC emite recomandări pentru bărbații care doresc să alăpteze bebeluși

Centrul de control al bolilor din SUA, CDC, a fost acuzat că „amestecă politica și știința” din cauza sfaturilor care sugerează că transgenderii bărbați care se identifică ca femei trans pot alăpta în siguranță – dar nu menționează riscurile pentru sănătate pentru copil, scrie Daily Mail.

Oficialii americani din domeniul sănătății au fost criticați astăzi pentru că susțin că femeile trans pot alăpta – fără a evidenția riscurile pentru sănătate pentru copil.

Mai multe pagini de informații de pe  site-ul web al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC)  par să susțină „alăptarea la piept” – un termen folosit pentru a descrie hrănirea unui sugar cu lapte direct de la sân de către părinții trans și non-binari.

O secțiune, intitulată „Considerații privind echitatea în sănătate”, susține că „o persoană nu trebuie să fi dat naștere ca să alăpteze”.

Bărbații biologici care se identifică drept femei pot produce lapte matern luând mai multe medicamente hormonale care imită schimbările pe care le suferă corpul unei femei în etapele târzii ale sarcinii și la scurt timp după nașterea unui copil.

Dar unele dintre medicamentele utilizate pot trece în laptele matern în cantități mici și, uneori, pot da bebelușilor bătăi neregulate ale inimii.

FDA a avertizat împotriva unuia dintre medicamente; domperidonă - un medicament anti-greață care crește nivelul de prolactină, hormonul care încurajează producția de lapte.

 „Din cauza posibilității de apariție a efectelor adverse grave, FDA recomandă ca femeile care alăptează să nu folosească domperidonă pentru a crește producția de lapte”, a spus agenția de sănătate

Dr Jane Orient, director executiv al Asociației conservatoare a Medicilor și Chirurgilor Americani, a declarat pentru DailyMail.com că „nu avem idee care vor fi efectele pe termen lung asupra copilului” dacă un bărbat biologic care alăptează folosește „toate tipurile de hormoni ne-omologati.

„Mulți oameni fac presiuni pentru utilizarea "off-label" a unui medicament... acesta a devenit atât de politic încât poți face tot felul de lucruri într-un scop aprobat politic”.

Off-label înseamnă utilizarea unui medicament în alt scop decât cel pentru care a fost aprobat. Unele medicamente necesare pentru a induce lactația la bărbații care se idenfică femei trans nu sunt aprobate pentru creșterea producției de lapte.

„CDC are responsabilitatea de a vorbi despre riscurile pentru sănătate, dar nu fac asta” a adăugat  Dr Orient.

O pagină care conține îndrumările se află în „Setul de instrumente pentru hrănirea sugarilor și a copiilor mici în situații de urgență” al CDC, care a fost revizuit ultima dată în septembrie 2022.

Acesta arată clar că „o persoană nu trebuie să fi dat naștere ca să alăpteze” și că unele familii pot prefera termenul „alăptare corporală”.

Cealaltă pagină se află ca parte a sfaturilor sale privind alăptarea și circumstanțe speciale și a fost actualizată în aprilie 2023.

Pagina CDC a adăugat că „furnizorii de asistență medicală care lucrează cu aceste familii ar trebui să fie familiarizați cu aspectele medicale, emoționale și sociale ale tranzițiilor de gen pentru a oferi îngrijire optimă centrată pe familie și pentru a satisface nevoile nutriționale ale sugarului”.

Dr. Stuart Fischer, medic intern din New York, a declarat că ideea că laptele matern produs de bărbații biologici care se identifică femei trans este comparabil cu laptele matern produs de femeile biologice este „foarte greu de crezut”.

— Pentru că este indusă. Nu o poți păcăli pe Mama Natură”, a spus el. 

El a spus că este greu de știut care ar fi impactul asupra bebelușului din cauza lipsei de cercetare în zonă.

"De unde știm efectul pe termen lung? Pe termen scurt este un lucru, dar pe termen lung în ceea ce privește bolile fizice și psihice... cine știe? Este un domeniu în curs de dezvoltare." a spus Dr Fischer. „Acesta este genul de lucru în care politica și știința sunt puse laolaltă în mod dăunător”.

Bărbații biologici care se identifică femei trans pot produce lactație luând o combinație de medicamente numită protocol Newman-Goldfarb. 

A fost dezvoltat inițial pentru femeile biologice care au adoptat sau au avut un copil prin mame surogat și au dorit să alăpteze.

Metoda folosește o combinație de pilulă contraceptivă pentru a stimula hormonul estrogen, stimulare fizică printr-o pompă de sân și medicamente cu domperidonă pentru a imita modificările hormonale ale sarcinii și nașterii. 

Alte medicamente care sunt utilizate includ metoclopramida, medicamentele pentru inimă, clorpromazina și medicamentele sedative antipsihotice, despre care se știe că cresc prolactina - hormonul responsabil pentru producția de lapte.

Combinația dintre medicamente și stimularea mecanică imită schimbările pe care le suferă corpul unei femei în etapele târzii ale sarcinii și la scurt timp după nașterea unui copil.

Domperidona, un medicament anti-greață, este opțiunea preferată pentru protocol, deoarece are o rată mai mică de efecte secundare potențial periculoase, cum ar fi palpațiile inimii, contracțiile musculare și depresia. 

Medicamentul crește nivelul de prolactină, hormonul care încurajează producția de lapte, păcălind în mod eficient organismul să-l producă.

Acest lucru a dus la utilizarea sa de către unele femei, cum ar fi mamele adoptive sau cele care concepe un copil prin maternitate surogat, care nu suferă modificările care duc în mod natural la alăptare.

În același timp, acesta a fost adoptat și de bărbații biologici transgender, disperați să stimuleze producția de lapte.

Profesorul Jenny Gamble de la Universitatea Coventry din Marea Britanie, a spus că cele mai recente cercetări asupra subiectului controversat sugerează că bărbații biologici care se identifică femei trans produc lapte care seamănă cu cel al laptelui matern „matur”. 

„Laptele are aceeași compoziție ca și pentru femeile care induc lactația”, a spus ea. „Este compoziția laptelui matern matur”.

Așa-numitul lapte matern „matur” nu are colostru, sau „aur lichid”, o componentă a laptelui matern produs la sfârșitul sarcinii și la scurt timp după naștere, care este foarte nutritivă pentru nou-născut. Își trage numele de la nuanța sa galbenă și de la faptul că este plin de proteine, vitamine și anticorpi care protejează copilul de infecții.

Alți experți au cerut mai multe cercetări cu privire la impactul pe termen lung al alăptării bărbații biologici asupra sănătății, atât pentru bebeluși, cât și pentru ei.

Acest lucru se datorează faptului că, în parte din cauza rarității practicii, cercetările actuale s-au concentrat în principal pe studii de caz individuale, mai degrabă decât pe un număr mare de persoane, ceea ce înseamnă că descoperirile lor pot fi limitate.

Cu toate acestea, protocolul Newman-Goldfarb nu este complet lipsit de riscuri. Medicamentul poate trece în laptele matern în cantități mici și, uneori, poate da bebelușilor bătăi neregulate ale inimii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră