Austria: Autorităţile vor să confişte clădirea în care s-a născut Hitler

09 Apr 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Austria: Autorităţile vor să confişte clădirea în care s-a născut Hitler

Ministrul austriac de Interne intenţionează să emită un ordin de confiscare a casei din Braunau am Inn, un orăşel de lângă Linz. “Am văzut în ultimii ani că singura soluţie de a preveni folosirea clădirii pentru renaşterea neonazismului este expropierea”, a declarat  Karl-Heinz Grundböck, purtătorul de cuvânt ministrului austriac de Interne.

Hitler s-a născut la unul din etajele clădirii situate pe strada Salzburger Vorstadt nr 15, pe 20 aprilie 1889. Familia sa s-a mutat în Germania când Hitler avea 3 ani.  

Guvernul austriac a început de câţiva ani negocierile cu actualul proprietar al clădirii, Gerlinde Pommer-Angloher, o pensionară care a cumpărat casa în 1977. Ea a refuzat să permită renovarea clădirii, existând propuneri pentru transformarea acesteia într-o Casă a Responsabilităţii, de comemorare a victimelor nazismului. 

Pommer-Angloger nu a permis însă nici montarea unei plăci memoriale. În schimb, autorităţile au ridicat un monument, la mică distanţă, pe o proprietate publică, pe care nu este menţionat numele lui Hitler şi pe care scrie “Nu fascismului. În memoria milioanelor de victime.”

Până în 2011, clădirea a fost folosită ca un centru pentru oamenii cu dificultăţi de învăţare. De atunci, guvernul austriac a plătit chiria pentru a nu permite neonaziştilor să se mute în clădire. Dar nu i-a putut opri pe simpatizanţii fascişti să viziteze acest loc.

Răbdarea autorităţilor a ajuns la limită. Ministrul de interne a spus că proprietara clădirii, Gerlinder Pommer-Angloher va fi despăgubită după ce îi va fi confiscată proprietatea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră