Casa Albă îi asigură pe senatorii americani că Zelensky luptă împotriva corupției

27 Ian 2023
Casa Albă îi asigură pe senatorii americani că Zelensky luptă împotriva corupției

Înalți oficiali ai administrației Biden le-au declarat joi senatorilor că demisiile în guvernul Ucrainei au fost un semn încurajator al angajamentului președintelui Volodimir Zelensky față de eforturile anticorupție și i-au asigurat pe senatorii îngrijorați că nu există nicio dovadă că ajutorul SUA a fost furat sau deturnat, scrie New York Times.

Marți, mai mulți oficiali ucraineni de rang înalt au fost concediați sau forțați să demisioneze în urma acuzațiilor de corupție guvernamentală, inclusiv a rapoartelor conform cărora armata ucraineană a acceptat să plătească prețuri umflate pentru alimentele destinate trupelor sale.

Unul dintre cei trei oficiali trimisi de Biden la o audiere în fața Comisiei de Relații Externe a Senatului pe tema Ucrainei, Victoria Nuland, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, a spus că scandalul corupției de la Kiev „trimite un semnal foarte puternic celorlalți care ar încerca să înșele și că acesta a fost un efort și este important pentru viitorul Ucrainei.”

„Am fost foarte clari că trebuie să vedem pașii anticorupție, inclusiv buna guvernanță și măsurile judiciare care avansează”, a adăugat ea.

Nuland răspundea la o întrebare a senatorului Jeff Merkley, democrat din Oregon, care a spus că este îngrijorat de faptul că corupția din cadrul guvernului Ucrainei ar putea fi „un fel de cancer care mănâncă sprijinul de care au nevoie de la toată lumea”.

Deși admit că este dificil să monitorizezi armele și banii într-o țară cuprinsă de război, S.U.A. și oficialii europeni au prezentat până acum scandlul de corupție de la Kiev ca dovadă că Zelensky, care a făcut campanie pentru președinte ca un îndrăzneț luptător împotriva corupției, rămâne angajat în acest scop.

Celeste Wallander, secretarul adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internațională, a declarat comisiei din Senat că administrația „nu a văzut dovezi credibile ale vreunei deturnări de arme furnizate de SUA în afara Ucrainei”.

Erin McKee, asistent administrator al S.U.A. Agenția pentru Dezvoltare Internațională, a declarat că Statele Unite folosesc „măsuri extraordinare” pentru a urmări finanțarea non-militară.

Unii senatori, inclusiv președintele democrat al comisiei, Bob Menendez din New Jersey, au pus la îndoială dacă administrația Biden a avut un plan clar pentru războiul din Ucraina.

„În termen imediat, cred că există o întrebare la care trebuie să se răspundă: care este strategia dumneavoastră pentru a ajuta Ucraina să obțină victoria?” a întrebat dl Menendez, care a spus că Statele Unite au întârziat să livreze sisteme de arme cheie la Kiev.

Au apărut și întrebări cu privire la prețul în creștere al sprijinului economic și militar al Americii pentru Kiev.

„Mulți americani sunt foarte îngrijorați de un tip de angajament nelimitat față de Ucraina”, a spus senatorul Bill Hagerty, republican din Tennessee, care a cerut „o imagine mai clară a direcției spre care ne îndreptăm. ”

Alte stiri din Externe

Ultima oră