Casa Albă: „Drona americană s-ar putea să nu fie recuperată niciodată”

15 Mar 2023
Casa Albă: „Drona americană s-ar putea să nu fie recuperată niciodată”

SUA nu au recuperat drona care a fost forțată jos de un avion de luptă rus peste Marea Neagră marți, potrivit coordonatorului de comunicații al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. El a avertizat că „nu este sigur că o vom putea recupera”, scrie CNN

Drona despre care armata americană a spus că a fost forțată să coboare peste Marea Neagră de un avion de luptă rus nu a fost recuperată – și s-ar putea să nu fie niciodată, potrivit lui John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate.

"Nu sunt sigur că o vom putea recupera. Adică, acolo unde a căzut în Marea Neagră, apa e foarte, foarte adâncă. Încă evaluăm dacă poate fi montat vreun efort de recuperare. S-ar putea să nu fie”, a spus Kirby pentru CNN.

„Am făcut tot ce am putut pentru a minimiza orice spionaj care s-ar putea efectua din momentul în care altcineva pune mâna pe acea dronă”, a adăugat el.

„Cu siguranță nu pot vorbi despre eforturile rusești sau pentru ceea ce ar putea sau nu să încerce să scoată pe suprafața apei. Pot doar să vă spun că încă evaluăm această situație noi înșine. " 

Unul dintre avioanele rusești a zburat în mod intenționat în fața și a aruncat combustibil pe drona fără pilot de mai multe ori, se arată într-un comunicat al Comandamentului European al SUA. Aeronava a lovit apoi elicea dronei, determinând forțele americane să doboare drona MQ-9 în apele internaționale.

Kirby a reiterat că „nu este neobișnuit” ca avioanele rusești să încerce să intercepteze sau să hărțuiască dronele americane.

Ministerul rus al Apărării a negat că avionul rusesc a intrat în contact cu drona într-o declarație de marți, spunând că avioanele de luptă „s-au grăbit să identifice intrusul” după ce l-au detectat deasupra Mării Negre, adăugând că drona „a intrat într-un zbor neghidat cu pierdere de altitudine.”

„În primul rând, nu aparțin Ucrainei. În al doilea rând, cu siguranță nu aparțin Crimeei. Și zburam, din nou, cu mult în afara spațiului aerian al Ucrainei sau orice altă țară. Marea Neagră nu aparține Rusiei... Vom continua să funcționăm, din nou, în totalitate în conformitate cu dreptul internațional.", a spus John Kirby

Alte stiri din Externe

Ultima oră