"Cum ar reacționa SUA dacă o dronă rusă s-ar apropia de New York sau San Francisco" spune ambasadorul Rusiei în SUA

15 Mar 2023
"Cum ar reacționa SUA dacă o dronă rusă s-ar apropia de New York sau San Francisco" spune ambasadorul Rusiei în SUA

Un avion de luptă rus a doborât marți o dronă a forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre, după ce a avariat elicea dronei americane MQ-9 Reaper, potrivit armatei americane.Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a spus că Rusia nu dorește „confruntare” între țara sa și SUA, după ce a fost chemat la Departamentul de Stat după doborârea dronei, scrie CNN.

„Preferăm să nu creăm o situație în care să ne confruntăm cu ciocniri sau incidente neintenționate între Federația Rusă și Statele Unite ”, a declarat ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoly Antonov, secretarului de stat adjunct al SUA, Karen Donfried, în timp ce a fost chemat la Departamentul de Stat.

Antonov, care s-a aflat în Departamentul de Stat pentru puțin peste jumătate de oră, a declarat că secretarul adjunct Karen Donfried a transmis preocupările SUA cu privire la incident și că „au schimbat observațiile noastre cu privire la această problemă, deoarece avem unele diferențe”.

„Mi se pare că a fost o conversație constructivă pe această problemă. I-am auzit remarcile, sper că a înțeles ceea ce am menționat”, a spus Antonov ca răspuns la o întrebare de la CNN.

El a mai susținut că Rusia „a informat despre acest spațiu care a fost identificat ca zonă pentru operațiuni militare speciale”.

Am avertizat să nu intrați, să nu pătrundeți”, a spus el, întrebând cum ar reacționa SUA dacă o dronă rusă s-ar apropia de New York sau San Francisco.

Antonov a reiterat o negare emisă de Ministerul rus al Apărării cu privire la incident. Ei au negat că avionul rusesc a intrat în contact cu drona într-o declarație de marți, spunând că avioanele de luptă „s-au grăbit să identifice intrusul” după ce l-au detectat deasupra Mării Negre, adăugând că drona „a intrat într-un zbor neghidat cu un pierdere de altitudine.”

„Drona a zburat cu transponderele oprite, încălcând limitele regimului de spațiu aerian temporar stabilit pentru operațiunea militară specială, comunicată tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicată în conformitate cu standardele internaționale”, a spus ministerul.

Președintele Joe Biden a fost informat cu privire la incident de consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, marți dimineață, potrivit coordonatorului de comunicații al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Oficialii Departamentului Apărării „nu au vorbit în mod special cu autoritățile ruse” despre incident, a spus Ryder.

Price a spus separat că SUA „s-au angajat la niveluri înalte cu aliații și partenerii noștri” pentru a îi informa asupra incidentului. El a adăugat că SUA „nu sunt în măsură să vorbească despre ceea ce intenționau rușii să facă” cu manevrele, dar că în cele din urmă intenția a contat mai puțin decât „ceea ce s-a întâmplat de fapt”.

Washingtonul respinge argumentele Rusiei

„Este evident că respingem negarea rușilor” care susțin că nu au lovit sau nu au provocat căderea unei drone americane peste Marea Neagră , a declarat în această seară, la CNN, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe. .

El a mai spus că Washingtonul ia măsuri „pentru a-și proteja interesele cu privire la această dronă care este proprietatea Statelor Unite”.

„Evident că nu vrem ca nimeni altul decât noi să pună mâna pe ea”, a explicat el.

John Kirby a mai clarificat că Statele Unite „examinează anumite imagini [ale incidentului] pentru a vedea dacă ar putea fi făcute publice” , dar nicio decizie nu a fost luată pentru moment.

Alte stiri din Externe

Ultima oră