Casa Albă corectează comentariile lui Biden despre „bombardamentul fără discriminare” al Israelului în războiul din Gaza

14 Dec 2023
Casa Albă corectează comentariile lui Biden despre „bombardamentul fără discriminare” al Israelului în războiul din Gaza

Casa Albă s-a străduit miercuri să corecteze comentariile președintelui Joe Biden către donatorii pentru campania electorala, comentarii potrivit cărora ofensiva Israelului în Gaza a fost „în opozitie” cu insistența continuă a administrației că „intenția” Israelului este de a limita victimele civile, scrie CNN

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a fost întrebat de mai multe ori de reporteri despre afirmația directă a președintelui conform căreia Israelul începea să-și piardă sprijinul global în războiul său împotriva Hamas din cauza „bombardamentului nediscriminatoriu” din Gaza.

Kirby a subliniat în mod repetat că administrația Biden vede „intenția” Israelului de a minimiza decesele de civili, în ciuda faptului că Biden însuși a spus că Israelul nu a fost atent. 

Întrebat de CNN de ce Casa Albă insistă să spună că Israelul are „intenția” de a minimiza victimele civile, Kirby a răspuns că „uneori, în război... planurile cel mai bine puse nu sunt executate exact așa cum doriți”.

„Uneori, în război, cele mai bune planuri ale tale, cea mai bună execuție a acelor planuri nu merg întotdeauna așa cum vrei tu să meargă – nu merg întotdeauna așa cum te aștepți să meargă”, a spus Kirby. „Știm că din experiență amară și din propria noastră armată, oricât de precis și de țintiți am încercat să fim în Irak și Afganistan. Au fost momente când am provocat victime și civili.”

El a adăugat că a existat „o intenție clară a israelienilor – o intenție pe care au recunoscut-o public – că fac tot posibilul pentru a reduce victimele civile”.

 Presat dacă Casa Albă încerca să argumenteze că Israelul încerca atât să fie deliberat și atent, dar în același timp bombardează fără discriminare în alte situații, Kirby și-a repetat punctele de discuție anterioare. 

„Știm că au intenția. Știm că acționează conform intenției. Pierderile civile continuă să aibă loc. Și din nou, îi vom continua să-i îndemnăm să le reducă”, a spus Kirby.

Purtătorul de cuvânt a fost, de asemenea, întrebat despre remarcile lui Biden conform cărora el credea că Netanyahu trebuie să „se schimbe... cu acest guvern”. 

 „Președintele realizează că Israelul este o democrație puternică și vibrantă și orice schimbare a guvernului va trebui să fie determinată de poporul israelian”, a răspuns Kirby. El nu a explicat ce a vrut să spună Biden prin comentariul său.

La o recepție de campanie de marți, Biden a spus că Israelul are cea mai mare parte a lumii care îl susține, dar „începe să-și piardă sprijinul din cauza bombardamentelor nediscriminatorii care au loc”. De asemenea, părea să admită că Netanyahu a recunoscut atentatele.

„Mi s-a subliniat – sunt foarte direct cu voi toți – mi s-a subliniat – de către Bibi – că „Ei bine, ați bombardat Germania. Ai aruncat bomba atomică. Au murit mulți civili. Am spus: „Da, de aceea toate aceste instituții au fost înființate după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a avea grijă să nu se mai întâmple – să nu se mai întâmple”, a spus Biden, conform transcripției oficiale a Casei Albe.

De asemenea, el l-a numit pe Netanyahu „un bun prieten”, dar a spus că „trebuie să se schimbe și – cu acest guvern”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră