Casa Albă consideră că Arabia Saudită este „încă angajată” în acordul de normalizare cu Israel în ciuda războiului

01 Noi 2023
Casa Albă consideră că Arabia Saudită este „încă angajată” în acordul de normalizare cu Israel în ciuda războiului

Casa Albă consideră că Arabia Saudită este „încă angajată” în negocierile cu Statele Unite menite să asigure un acord de normalizare între Ierusalim și Riad, în ciuda izbucnirii războiului Israel-Hamas, scrie Times Of Israel

„Cred că am ieșit din acele discuții încrezători că există o cale pentru a reveni la normalizare și că există în continuare interes din partea saudită în a urmări asta”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, în timpul unei conferințe de presă.

„Evident, ceea ce se întâmplă între Israel și Hamas îngreunează progresul practic în acest moment”, spune el, adăugând că părțile mai erau la câteva luni până la un acord înainte de 7 octombrie.

„Suntem în continuare angajați în acest sens, pentru noi este clar că saudiții sunt încă angajați în acest sens. Dar, evident, suntem cu toții concentrați... pe ceea ce se întâmplă acolo în Gaza”, adaugă Kirby.

Afirmațiile SUA după întâlnirile cu oficialii saudiți din ultimele săptămâni au inclus linii despre dorința comună a ambelor țări de a „construi pe” negocierile care au avut loc înainte de război.

Saudiții nu au făcut astfel de referiri la discuțiile de normalizare și, în schimb, au subliniat poziția fermă a Riadului în favoarea unei încetări a focului în Gaza. Regatul a avertizat Washingtonul că o incursiune terestră majoră israeliană ar putea avea ramificații regionale catastrofale, a declarat un oficial american pentru The Times of Israel la începutul acestei săptămâni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră