Secretarul de externe al Marii Britanii le-a spus diplomaților arabi că ar fi un „pas ireversibil către o soluție cu două state”, scrie Times Of Israel
Marea Britanie are în vedere recunoașterea unui stat palestinian ca o modalitate de a face presiuni asupra Israelului să accepte o soluție cu două state, a declarat luni ministrul britanic de externe David Cameron, la o recepție la Westminster.
Adresându-se unei audiențe de diplomați arabi din Camera Comunelor, Cameron a spus că o astfel de recunoaștere ar constitui „un pas ireversibil către o soluție cu două state și, mai ales, către înființarea unui stat palestinian”.
„Avem o responsabilitate acolo: trebuie să începem să definim ce ar putea fi un stat palestinian, ce ar include el, cum ar funcționa”, a spus el. „Când va veni momentul, vom examina, împreună cu aliații noștri, problema recunoașterii unui stat palestinian, inclusiv la Națiunile Unite. Acest lucru ar putea face acest proces ireversibil."
Marea Britanie solicită un plan în cinci puncte pentru a pune capăt luptei, eliberarea în siguranță a ostaticilor ținuți în Gaza, stabilirea unui „orizont politic” compatibil cu soluția cu două state și stabilirea unui guvern tehnocrat palestinian din Gaza și Cisiordania. Liderii Hamas vor fi deportați într-o altă țară.
Cameron a menționat inițiativele actuale de a pune capăt războiului din Gaza, spunând audienței sale că „există o cale de urmat, nu doar pentru a pune capăt conflictului, ci și pentru a găsi o soluție politică care să aducă pacea de câțiva ani și nu doar de câteva luni.
El a criticat, de asemenea, Israelul pentru că nu a reușit să facă progrese în soluționarea conflictului israeliano-palestinian, spunând că, în ciuda standardelor de viață în creștere ale statului evreu în ultimii treizeci de ani, incapacitatea sa de a garanta securitatea cetățenilor săi este „pentru Israel...[un semn” că] ultimii 30 de ani au fost un eșec”.
Discursul ministrului de Externe a reflectat editorialul său, publicat cu o zi înainte de The Mail , în care scria că Marea Britanie trebuie să ofere palestinienilor „perspectiva politică a unei căi de încredere către un stat palestinian și un viitor nou”.
„Și trebuie să fie ireversibil”, a continuat Cameron. „Nu totul este în mâinile noastre. Dar Marea Britanie și partenerii săi pot face multe confirmându-și angajamentul față de un stat palestinian suveran și viabil, cu căi pentru componența sa. Și, în mod esențial, am clarificat intenția noastră de a-i acorda recunoaștere, inclusiv la Națiunile Unite. »
Cameron a rostit discursul în ajunul celei de-a patra călătorii în regiune de la numirea sa surpriză în noiembrie anul trecut ca ministru de externe. El a fost deja în Israel săptămâna trecută pentru a încerca să negocieze un acord de eliberare a ostaticilor Hamas. El a subliniat, de asemenea, necesitatea de a se îndrepta către o încetare a focului de durată în timpul întâlnirilor cu premierul Benjamin Netanyahu și ministrul de externe Israel Katz.
Luna aceasta, Cameron le-a spus parlamentarilor britanici că se teme că Israelul încalcă legea internațională în războiul său din Gaza. Cu toate acestea, Ministerul Britanic de Externe a respins acuzația Africii de Sud că Israelul comite „genocid” în Gaza.
Războiul din Gaza este rezultatul atacului brutal al Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, în care 3.000 de oameni înarmați conduși de Hamas au luat cu asalt statul evreu și au ucis aproape 1.200 de persoane, majoritatea civili, și luând peste 250 de ostatici de toate vârstele. , toate pe fondul atrocităților și violenței sexuale sistematice.
Potrivit numărătorilor Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, controlat de Hamas, războiul a costat deja viața a peste 26.000 de palestinieni, cifră care nu poate fi verificată independent și care nu face distincție între civili și teroriști. La rândul ei, armata israeliană susține că a ucis aproape 10.000 de membri Hamas, sau aproximativ 25% din forța de muncă a organizației teroriste.
Cameron, care a ocupat funcția de prim-ministru, a favorizat de multă vreme o soluție cu două state, dar a rezistat până acum inițiativelor palestiniene unilaterale pentru a fi stat, cum ar fi cererea Autorității Palestiniene de a adera la Curtea Penală Internațională în 2015.
În 2014, când era prim-ministru, s-a abținut la un vot simbolic al Camerei Comunelor pentru recunoașterea Palestinei, adoptat cu o majoritate covârșitoare de 274 de voturi pentru 12.