Ca răzbunare pentru vizita lui Orban la Putin, reuniunea UE s-a mutat de la Budapesta la Bruxelles

22 Iul 2024
Ca răzbunare pentru vizita lui Orban la Putin, reuniunea UE s-a mutat de la Budapesta la Bruxelles

O întâlnire a miniştrilor de externe ai UE va avea loc la sfârşitul lunii august la Bruxelles, şi nu la Budapesta, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borell, ca represalii pentru vizita lui Viktor Orban la Vladimir Putin, scrie Le Monde.

Premierul ungar a stârnit furie și neînțelegere în Uniunea Europeană vizitând președintele rus la începutul lunii iulie. Abordarea sa este prezentată ca „o inițiativă de pace” care nu a fost coordonată cu alți lideri ai UE.

De la 1 iulie – și timp de șase luni – Ungaria deține  președinția rotativă a Consiliului UE, o funcție de coordonare a activității legislative. „Trebuie să trimitem un semnal, chiar dacă este simbolic, pentru a însemna că poziționarea împotriva politicii externe a Uniunii Europene (…) are consecințe ”, a explicat Borrell.

„Este o măsură simbolică ”, a insistat el. „Refuz cuvântul „boicot”, întâlnirea informală va avea loc cu participarea tuturor statelor membre ”, a continuat el.

Într-o rezoluție aprobată cu o foarte mare majoritate, Parlamentul European a condamnat și vizita lui Orban la Moscova, care constituie astfel o „încălcare flagrantă a tratatelor și a politicii externe comune a UE” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră