Brazilia: Lula condamnă asaltul locurilor puterii din Brasilia de către „fasciști”

09 Ian 2023
Brazilia: Lula condamnă asaltul locurilor puterii din Brasilia de către „fasciști”

Mii de susținători Bolsonaro au luat cu asalt duminică Congresul, Curtea Supremă și palatul prezidențial pentru a protesta împotriva revenirii lui Lula la putere în urmă cu o săptămână. Prejudiciul cauzat pare considerabil, scrie Le Figaro.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a condamnat duminică invadarea locurilor puterii din Brasilia de către „vandalii fasciști" și a decretat o „intervenție federală” a poliției pentru a recâștiga controlul asupra securității capitalei. Ii vom găsi pe toți și toți vor fi pedepsiți”, a spus Lula, care a depus jurământul ca președinte în urmă cu doar o săptămână, din Araraquara, în statul Sao Paulo (sud-est).

Democrația garantează libertatea de exprimare, dar necesită și respectarea instituțiilor”, a adăugat el. Ceea ce au făcut acești vandali, acești fasciști fanatici... este fără precedent în istoria țării noastre. Cei care au finanțat (aceste demonstrații) vor plăti pentru aceste acte iresponsabile și nedemocratice”, a insistat șeful statului. Intervenția federală” decretată de Lula constă în preluarea la nivelul statului brazilian a comandamentului forțelor de securitate, de obicei sub responsabilitatea autorităților locale.

Acest decret plasează toate forțele de securitate din Brasilia sub controlul unei persoane numite de Lula, Ricardo Garcia Capelli, care răspunde direct președintelui și poate angaja „orice organism, civil sau militar”, pentru menținerea ordinii. Palatul prezidențial Planalto, Curtea Supremă și Congresul din Brasilia au fost luate cu asalt duminică de sute de susținători ai ex-președintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro, care nu acceptă înfrângerea acestuia din urmă în fața lui Lula.

Un adevărat val uman de demonstranți îmbrăcați în galben și verde au luat cu asalt și au jefuit principalele locuri de putere ale țării din Brasilia. Poliția a fost complet copleșită, a menționat AFP, imagini impresionante care amintesc de invazia Capitoliului de la Washington de către susținătorii fostului președinte Donald Trump în ianuarie 2021.

Pe rampa Palatului Planalto, unde Luiz Inacio Lula da Silva a primit duminică trecută fotoliul prezidenţial, poliţiştii călare au încercat cumva să-i disloce pe manifestanţi. În mijlocul Pieței celor Trei Puteri, unde se află Congresul, Palatul Prezidențial și Curtea Supremă, un polițist călare a fost doborât la pământ de atacatori înarmați cu bastoane.

Grenade sonore au fost aruncate de polițiști dintr-un elicopter asupra manifestanților care au ocupat acoperișul Congresului.

Pe rețelele de socializare au fost difuzate videoclipuri care arată birourile parlamentarilor jefuiți sau ale manifestanților stând pe scaunele hemiciclului din Senat. Unul s-a așezat pe scaunul Președintelui din Camera Superioară, o imitație uluitoare a protestatarilor pro-Trump din Congresul SUA în urmă cu doi ani.

Pagubele par considerabile, in aceste cladiri care sunt comori ale arhitecturii moderne si sunt pline de opere de arta. Potrivit CNN, protestatarii au incendiat covorul dintr-un salon al Congresului, care a trebuit să fie inundat pentru a stinge incendiul.

Jurnalişti atacați

Zona de lângă Piața celor Trei Puteri fusese însă izolată de autorități, dar bolsonariștii au reușit să rupă cordoanele de securitate. Polițiștii au încercat, în zadar, să-i respingă cu gaze lacrimogene. Această încercare absurdă de a impune o voință prin forță nu va prevala. Guvernul Districtului Federal (Brasília) va trimite întăriri și forțele pe care le avem acționează”, a declarat Flavio Dino, ministrul Justiției și Securității Publice, pe Twitter.

Sâmbătă, Flavio Dino autorizase desfășurarea agenților Forței Naționale, o forță specială de poliție trimisă uneori în diferitele state în cazul unei amenințări împotriva ordinii și legii. Președintele Senatului, Rodrigo Pacheco, a declarat pe Twitter „resping cu vehement această demonstrație antidemocratică, care trebuie pedepsită cu rigoarea legii”. Un sindicat local de presă a raportat atacuri asupra a cinci jurnalişti. Printre aceștia, un fotograf AFP a fost bătut și i s-a furat tot echipamentul.

Manifestări și blocaje de la alegerile prezidențiale

Trebuie să restabilim ordinea după aceste alegeri frauduloase”, a declarat Sarah Lima, un inginer pro-Bolsonaro de 27 de ani din Goianesia, la 300 km de Brasilia, unui jurnalist AFP prezent la fața locului. Lula, în vârstă de 77 de ani, a lipsit duminică din Brasília: a mers în Araraquara, un oraș din statul São Paulo (sud-est) devastat de inundații la sfârșitul anului. Președintele de stânga al Chile, Gabriel Boric, și-a scris pe Twitter sprijinul pentru guvernul Lula „în fața acestui atac laș la democrație”. Omologul său columbian, Gustavo Petro, a condamnat, la rândul său, un „atac fascist”.

Bolsonariștii au manifestat deja în fața cazărmilor militare de la înfrângerea la limită a președintelui de extremă-dreapta în exercițiu împotriva lui Lula, pe 30 octombrie. Ei au cerut intervenția armatei pentru a îl împiedica pe acesta din urmă să revină la putere pentru un al treilea mandat, după cele din 2003 până în 2010. Unii dintre ei au blocat și drumuri pentru mai bine de o săptămână după alegeri.

Jair Bolsonaro, care nu l-a felicitat niciodată pe Lula pentru victoria sa și a evitat investirea sa, a părăsit Brazilia cu două zile înainte de încheierea mandatului său și se află în Florida, Statele Unite. Inaugurarea lui Lula a avut loc la 1 ianuarie la Brasilia fara incidente majore, in prezenta a zeci de mii de sustinatori sai.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră