Biden îl numește pe Putin un „paria” care „pierde în mod clar războiul din Irak"

28 Iun 2023
Biden îl numește pe Putin un „paria” care „pierde în mod clar războiul din Irak"

Joe Biden a declarat miercuri că președintele rus Vladimir Putin a fost un „paria” care „pierde în mod clar ” războiul, referindu-se în mod eronat la războiul din Irak în loc de Ucraina. Potrivit președintelui Statelor Unite, este prea devreme pentru a spune dacă Putin  a fost slăbit de revolta eșuată a grupului Wagner, scrie CNN

Întrebat dacă președintele rus a fost slăbit, Biden a spus: „Absolut”.

Mai târziu, extinzând amploarea slăbiciunii lui Putin, Biden a spus că este dificil de stabilit.

„Este greu de spus, dar în mod clar pierde războiul”, a spus Biden reporterilor la Casa Albă South Lawn, referindu-se în mod eronat la războiul din Irak în loc de Ucraina.

„El pierde războiul acasă. A devenit un pic un paria în întreaga lume. Și nu doar în NATO, nu doar în  Uniunea Europeană, ci și în Japonia”, a adăugat el.

Întrebat din nou dacă Putin este mai slab astăzi decât săptămâna trecută, Biden a spus: „Știu că este”.

La începutul acestei săptămâni, Biden a căutat să distanțeze Statele Unite de rebeliunea de weekend din Rusia, insistând în primele sale declarații publice de la episod că Occidentul nu are nimic de-a face cu revolta.

Cu toate acestea, agențiile de informații americane au putut determina din timp că Prigojin se pregătea să provoace armata rusă, un semn al cât de atent monitorizaseră SUA tensiunile dintre Moscova și șeful Wagner.

Vorbind de la Casa Albă, Biden a sugerat că este prea devreme pentru a spune cum se va desfășura situația în viitor.

„Este încă prea devreme pentru a ajunge la o concluzie definitivă despre unde se duce asta”, a spus el. „Rămâne de văzut rezultatul final al tuturor acestor lucruri, dar indiferent de ce urmează, voi continua să mă asigur că aliații noștri și partenerii noștri sunt strâns aliniați în modul în care citim și răspundem la situație.”

Biden a vorbit cu liderii Franței, Germaniei, Regatului Unit, Canadei și Italiei de la evenimentele din weekend. El a vorbit și cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky.

Miercuri mai devreme, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că rebeliunea lui Prigojin ar putea fi benefică pentru contraofensiva Ucrainei.

„În măsura în care Moscova este distrasă de propriile sale divizii interne, asta ar putea ajuta”, a spus Blinken într-un interviu pentru „MSNBC.

„În măsura în care forțele Wagner în sine nu mai sunt pe linia frontului, asta ar putea ajuta, pentru că au fost eficiente. Pur și simplu aruncă oamenii într-o mașină de tocat carne creată de Putin, dar asta a avut un anumit efect”, a continuat Blinken.

Alte stiri din Externe

Ultima oră