Bibi a fost găsită "culcată pe o parte cu spumă la gură și gâfâind ". Cel puţin alţi şase lei din grupul său au fost otrăviţi, sugerează relatările de la faţa locului, conform BBC. Otrăvirea acestora a fost confirmată pe pagina de Facebook a familiei de lei, dar oficial nu se ştie câţi dintre membrii acesteia au fost afectaţi, un mascul fiind dat dispărut. O altă leoaică, Sienna, a supravieţuit, iar puiul ei, în vârstă de doi ani, de asemenea afectat, răspunde bine la tratament.
Anne Kent Taylor, de la Rezervaţia naţională Masai Mara din Kenia, a declarat că se face autopsia a doi lei morţi pentru a se verifica dacă aceştia au fost otrăviţi cu pesticidul Carbofuran. Autorităţile au arestat două persoane în acest caz, dar identitatea acestora nu a fost dezvăluită. În trecut, sătenii din Masai au mai recurs la otravă pentru a-şi proteja turmele de atacurile leilor.
Zoologul englez Jonathan Scott a afirmat că leii au fost împinşi la marginea rezervaţiei de către păstori pentru ca aceştia să-şi poată duce turma prin rezervaţie. “Zeci de mii de vite invadează rezervaţia în fiecare noapte când nu există vizitatori, dar când probabilitatea unui atac al prădătorilor este foarte mare”, a mai spus el.
La începutul acestui an, uciderea leului Cecil din Parcul Naţional Hwange de către un medic dentis american, a provocat indignare la nivel mondial şi a determinat autorităţile să suspende vânătoarea în cea mai mare rezervaţie naturală din Zimbabwe.