Berlinul critică refuzul Elveției de a livra muniție Ucrainei

16 Feb 2023
Berlinul critică refuzul Elveției de a livra muniție Ucrainei

Elveția, care nu aparține NATO, a interzis de două ori Germaniei să trimită muniție de fabricație elvețiană în Ucraina, în numele legii neutralității și al legislației acesteia, scrie Le Figaro.

Vicecancelarul german Robert Habeck a declarat că nu „înțelege” refuzul Elveției de a livra muniție elvețiană pentru vehiculele blindate antiaeriene Ghepard furnizate de Germania Ucrainei pentru a se apăra de invazia rusă, într-un interviu publicat miercuri, 15 februarie.

Unele țări au muniție, dar sunt reticente, din motive istorice, să le livreze Ucrainei”, a declarat Robert Habeck, de asemenea ministru al Economiei și Climei, potrivit unor fragmente dintr-un interviu difuzat de săptămânalul Die Zeit.

Epuizarea stocurilor NATO

Suntem în discuții cu Elveția și trebuie să o spun clar: nu înțeleg de ce Elveția nu pune la dispoziție muniție pentru Gheparzi”, a spus el. Această declarație vine într-un moment în care țările NATO se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta despre o accelerare a livrărilor lor de armament și muniție către Ucraina.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni că Kievul folosește mai multă muniție decât ar putea produce Alianța. 

Acest lucru ne epuizează stocurile și pune sub presiune industriile noastre de apărare”, a spus el. Elveția, care nu aparține NATO, a interzis de două ori anul trecut Germaniei să trimită muniție de fabricație elvețiană în Ucraina, în numele legii neutralității și al legislației acesteia.

Berlinul a furnizat aproximativ 30 de vehicule blindate antiaeriene Ghepard, iar alte livrări sunt așteptate, potrivit Ministerului Apărării. Dar țara se luptă să obțină muniție pentru aceste tancuri care nu mai sunt în serviciu în Germania. O livrare norvegiană a trebuit să fie abandonată, precum și o soluție braziliană.

Gigantul de arme Rheinmetall a anunțat imediat crearea unei noi linii de producție în Germania, începerea producției acestei muniții fiind programată pentru iunie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră