Barnevernet, agenția norvegiană de servicii sociale pentru copii, a încălcat drepturile unei mame prin luarea fiului său și darea acestuia spre adopție, „spre binele lui” , a stabilit Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului.
Marea Cameră a hotărât, cu un vot de 13 la 4 că Barnevernet a încălcat secțiunea 8 din CEDO în cazul Strand Lobben și alții împotriva Norvegiei. Marea Cameră a CEDO a votat pentru a obliga guvernul norvegian să plătească lui Lobben daune de aproximativ 27.000 USD și aproximativ 10.000 USD pentru cheltuieli de judecată.
Barnevernet l-a luat pe băiețelul de doar câteva săptămâni din grija mamei. Copilul, care acum are 11 ani, a fost scos din custodia lui Lobben în 2008 și ulterior a fost încredințat spre adopție unei familii, în 2011.
Este pentru prima dată din 1996 când Norvegia este condamnată de CEDO pentru separarea copiilor de familiile lor.
Alte 16 contestații împotriva statului norvegian, făcute de familii de diferite naționalități pentru încălcarea drepturilor copiilor și ale părinților la viața de familie, își așteaptă și ele răspunsul din partea judecătorilor CEDO.
Barnevernet a devenit cunoscut și în România după cazurile familiilor Bodnariu și Nan, cărora le-a luat copiii.
În numeroase cazuri, familiile respective au fost nevoite să fugă din țara scandinavă pentru a scăpa de tratamentul agresiv al agenției norvegiene care pretinde că luptă pentru binele minorilor.
În 2018, Polonia a acordat azil politic norvegiencei Silje Garmo. Acesta a fost primul caz, de după de-al doilea Război Mondial, în care un cetățean norvegian a făcut o astfel de cerere într-o altă țară europeană din cauza persecuțiilor de acasă.